Duitsland / Gärten des Jahres 2021 [VIDEO]

Voor de zesde keer heeft Callwey Verlag de prijs “Tuinen van het jaar” uitgereikt – samen met zijn partners, de beroepsverenigingen voor tuin- en landschapsarchitecten in Duitsland, Zwitserland en Oostenrijk. Het jaarboek van de TUINEN VAN HET JAAR 2021 biedt een uniek overzicht van de 50 mooiste privétuinen van de beste tuinontwerpers in Duitstalige landen.

De jury koos één prijswinnaar en vier eervolle vermeldingen uit de inzendingen voor de wedstrijd. Daarbij werd gekeken naar holistische concepten die van de tuin een leef- en leefruimte voor de gebruiker maken. Er diende een sterk idee achter te zitten dat vertaald wordt in de beplanting en de gebruikte materialen.


De tuin ‘Een deel van de plantenwereld’ in Hannover door het ontwerpbureau Petra Pelz – samen met GartenLandschaft Berg & Co behaalde de eerste prijs.

© Johanna Hansjakob

“Een voorbeeld voor biodiversiteit en duurzaamheid in onze branche,” aldus de jury. “Hier hebben de ontwerpers een toevluchtsoord gecreëerd voor de bewoners van de houten bungalow, waar ze kunnen ontspannen en de natuur ervaren als onderdeel van hun huis. Diverse bomen en struiken beschermen de tuin en zorgen voor schaduw op warme dagen. De bouwmaterialen komen uit de regio en de tuin laat op indrukwekkende wijze zien wat natuurlijke tuin- en landschapsinrichting kan doen voor natuurbehoud en soortenbescherming. Hier is alles consequent geplant, ook de daken, die zelfs toegankelijk zijn en zo harmonieus in het tuinlandschap opgaan als extra leefruimte voor dieren, planten en mensen. Esthetisch inzicht, vakmanschap, ervaring en plantenexpertise werken samen met creativiteit en een visionaire kijk op landschaps- en tuinontwerp – en creëren een natuurlijk toevluchtsoord voor mensen, flora en fauna.”
De volgende bureaus kregen een bijzondere vermelding van de jury:
• Soeren von Hoerschelmann tuin- en landschapsarchitectuur (Bargfeld-Stegen)
voor ‘De fijne geur van Marianne’ in Reinbek. Uitvoering: Gaerten von Hoerschelmann GmbH (Bargfeld-Stegen)

• Volker Püschel voor ‘Meer dan een tuin’ in Mettmann. Uitvoering: beplantingswerkzaamheden: Volker en Helgard Püschel (Mettmann), bestrating en wegenbouw: Dieter Horstmann (Willich)

• Landschapsarchitectuur Lustenberger Schelling (Horgen, CH) voor ‘Boven de daken van de stad’ in Zwitserland. Uitvoering: Holzbau Wirth AG (Schwanden, CH), Zehnder Garten GmbH (Bennau, CH), Luce Elektro AG (Altendorf, CH)

• Hariyo Freiraumgestaltung GmbH (Baden, CH) voor ‘Kleine Tuin van Diversiteit’ in Fricktal (CH). Uitvoering: Salamander Naturgarten AG (Schönenwerd, CH)

 

Het boek ‘Gärten des Jahres – Die 50 besten Privatgärten 2021’, uitgegeven door Callwey, biedt een uniek overzicht van de mooiste privétuinen in Duitstalige landen.