Bergamo / Masters of Landscape 2019 [VIDEO]

In het Italiaanse Bergamo heeft van 5 tot 22 september voor de 9de keer het event I Maestri Del Paesaggio – Masters of Landscape plaats. Dit is een jaarlijks festival rond landschaps- en tuinarchitectuur, georganiseerd door de Arketipos Association en het stadsbestuur van Bergamo.

 


De bezoekers van het Festival kunnen er genieten van de groene pleinen en groene design locaties die speciaal voor het festival worden aangelegd in de stad en van diverse tentoonstellingen. Twintig dagen lang worden er ook conferenties, seminars en workshops georganiseerd, plus een hele reeks bezoeken. Verder is er de zomeruniversiteit van het Bergamo Landscape and Garden Institute.

 

Pionierslandschappen

Thema dit jaar is ‘Pionierslandschappen’ als raakpunt tussen natuur en architectuur. Uitgangspunt is dat planten levende wezens zijn die zich kunnen bewegen en verspreiden, met de spontane pioniersvegetatie als meest sprekende voorbeeld.

Groen plein

Een van de hoogtepunten van het festival is het ‘Groene Plein’: elk jaar wordt Piazza Vecchia, het belangrijkste historische plein van, de oude bovenstad van Bergamo, tijdelijk helemaal in groen gehuld. In het verleden gebeurde dat door onder andere de nederlandse tuinarchitecten Lodewijk Baljon en Piet Oudolf. Dit jaar is de Italiaans-Engelse tuinarchitect Luciano Giubbilei aangeduid als ontwerper. Hij won al enkele keren de Best in Show award op de Chelsea Flower Show.

 

International Meeting

Een ander hoogtepunt van het evenement is de ‘International Meeting of the Landscape and Garden’ op 20 en 21 september. Daar komt de top van de internationale landschaps- en tuinarchitectuurwereld bijeen om ideeën over het thema ‘Pionierslandschappen’ uit te wisselen. Sprekers zijn onder andere Leonard Grosch van het Duitse bureau Atelier Loidl, Juan Roig van het Spaanse Battle i Roig, Martin Rein-Cano van het Duitse Tapotek 1, Cassian Schmidt van de Hermannshof en Dirk Sijmons van het Nederlandse H+N+S Landscape Architects.

Bekijk hier het volledige programma.