Brussels Urban Landscape Biennial BULB

De tweede editie van de Brussels Urban Landscape Biennial (BULB) van 21 september tot 11 november 2018 buigt zich over de steeds meer alarmerende problematiek van overstromingen in verstedelijkt gebied.

De klimaatverandering veroorzaakt een aanzienlijke stijging van het zeeniveau, waardoor kustgebieden en eilandjes wereldwijd kopje onder dreigen te gaan. Maar ook in stedelijke gebieden verder landinwaarts staat het water al geregeld aan de lippen, en de snel toenemende verstedelijking wordt steeds problematischer, nu hele steden almaar vaker blank komen te staan.


Hoe kunnen we het regenwater op een verantwoorde manier afvoeren? Kan landschapsarchitectuur een oplossing aanreiken voor de complexe uitdagingen? En hoe? Wat zijn de beperkingen van onze huidige aanpak? Twee maanden lang probeert BULB het grote publiek te sensibiliseren voor het belang van water en de bijhorende cycli in het stedelijke landschap, met workshops, research by design, een tentoonstelling, een colloquium, curated walks en lezingen. BULB benadert het natuurelement niet als een bedreiging, maar als een vitale bron die het landschap vormgeeft.

In samenwerking met Leefmilieu Brussel (BE) en de Brusselse Federatie voor Stedenbouw (BFS)

Tentoonstelling

De tentoonstelling ‘Rising Waters – Shaping Our Streets, Gardens And Urban Valleys’ vindt plaats in het Paleis voor Schone Kunsten en wordt georganiseerd in samenwerking met het Bureau Bas Smets, Latitude, JNC International en Taktyk, van 21 september tot 11 november in BOZAR.

Keynote lezing

De lezing van Georges Descombes opent de tweede editie van de Brussels Urban Landscape Biennial (BULB) op donderdag 20 september om 20u in BOZAR. Het is de perfecte gelegenheid om in te zoomen op een bijzondere cultuur en methodologie op het vlak van territoriale en landschapsinrichting, meer bepaald door vragen te stellen bij het morfologische geheugen van een deel van het grondgebied, de zin van een plaats en ten slotte, het gebruik van water, als allusie op een systeem van weleer.

In veel van zijn projecten geeft Georges Descombes opnieuw zin aan plekken door te beschrijven wat er is en wat er niet meer is. Door in zijn landschapsprojecten een ‘topografische gevoeligheid’ aan boord te leggen, probeert hij het gevoel van verlies en verdwijning zo krachtig mogelijk om te zetten. De oppervlakte van het terrein, waar de geschiedenis van de transformatie zich verschuilt, wordt kaart en archief. Nu we de klassieke enscenering van landschappen definitief vaarwel hebben gezegd, kan de zoektocht naar nieuwe en levendiger landschappen beginnen.

Georges Descombes woont en werkt in Genève. Na zijn studies in Genève, Zürich en Londen aan de Architectural Association Graduate School, gaf hij les aan het Institut d’architecture van de universiteit van Genève – waar hij mee aan de wieg stond van het opleidingsprogramma voor landschapsarchitectuur – en aan het Institut Berlage in Amsterdam. Als gastdocent aan de Graduate School of Design van Harvard en aan de universiteit van Virginia is Georges Descombes een erkend gastspreker in Europa en de Verenigde Staten.

Zijn belangrijkste realisaties zijn het Parc de Lancy, het spoorwegtraject Genève van de Zwitserse spoorwegen, het Bijlmer Memorial in Amsterdam, het Parc de la cour du Maroc in Parijs, het Parc de la Confluence en de Jardins de Saône in Lyon, en de inrichting en heropwaardering van de rivier de Aire in Genève. Momenteel heeft hij projecten lopen aan de Materialenkaai in Brussel en Dok Zuid in Antwerpen.

Symposium

Ter gelegenheid van de Brussels Urban Landscape Biennial (BULB) nodigen BOZAR en de Brusselse Federatie voor Stedenbouw (BFS-FBU) u op 21 september uit voor een symposium. Tal van Europese actoren zullen zich tijdens lezingen over landschapsinrichting buigen. Ze zullen verschillende projecten, praktijken of studies buiten het Brusselse grondgebied bespreken en bestuderen. De leden van de Belgische universitaire onderzoeksgemeenschap zullen de verschillende onderwerpen in de context plaatsen van het Brussels Gewest door middel van workshops en debatten met moderatoren en sprekers

Sprekers: Eva Pfannes en Sybrand Tjallingii
Moderatoren: Georges Descombes, Joachim Declerck & anderen TBC.

Wandelingen

De Brussels Urban Landscape Biennial (BULB) en BOZAR nodigen op 22 september verschillende bekende Brusselaars uit om in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest een aantal plekken uit te kiezen die voor hen belangrijk zijn en in het teken staan van het hoofdthema van de biënnale: water. Een route doorheen het grondgebied verbindt de verschillende plaatsen met elkaar. Ontdek het parcours tijdens een wandeling onder begeleiding van een van de genodigden.

Verhalen die door de stad stromen, met: Kristiaan Borret, An Fonteyne, Serge Kempeneers, Jacques en Christophe Mercier & anderen.

Let op: het aantal plaatsen voor elke Curated Walk is beperkt tot 20 personen.

www.bulb.brussels