Arboretum Wespelaar heropent deuren

Het Arboretum Wespelaar gaat dit jaar vervroegd open op 31 maart. Dat is een maand vroeger dan normaal vanwege de vroege lente waardoor de magnolia’s en andere voorjaarsbloeiers al volop in bloei staan.

Philippe de Spoelberch, een gepassioneerd dendroloog, vestigde zich in de jaren 1970 te Herkenrode en begon er aan de uitbouw van zijn botanische collecties. Al snel werd duidelijk dat de privé tuin te klein werd om al die planten te herbergen. De collectie werd midden jaren 1980 uitgebreid naar het noorden en zo ontstond het Arboretum Wespelaar dat sinds 2001 beheerd wordt door de Stichting Arboretum Wespelaar. Ondertussen is Arboretum Wespelaar uitgegroeid tot een plantenverzameling van wereldformaat. Ze telt ongeveer 2000 verschillende soorten en (cultuur-) variëteiten samengebracht in het 20ha grote park. Speciale aandacht gaat naar bomen en struiken van gekende, wilde origine.


Enkele geslachten krijgen bijzondere aandacht in de collectie: Acer, Magnolia, Rhododendron en Stewartia. Naast deze planten zijn er vanzelfsprekend nog talrijke andere die we koesteren: Betula, Carpinus, Euonymus, Ilex, Tilia, Viburnum, Quercus, Styrax enzovoort.

Het Arboretum Wespelaar is op zondag en woensdag te bezoeken.