Arbor levert bomen voor Palazzo Verde in Antwerpen [VIDEO]

Palazzo Verde, het paradepaardje van de nieuwe Antwerpse woonwijk Nieuw Zuid, is ontworpen door Stefano Boeri, de architect die wereldberoemd werd met zijn ‘verticale bossen’: gebouwen die bekleed zijn met bomen en planten. Met Palazzo Verde zet Boeri zijn allereerste ontwerp neer in België. Voor de bomen en een deel van de struiken voor Palazzo Verde werd beroep gedaan op Arbor, de grootste boomkwekerij van België.

 


Palazzo Verde, een project van Triple Living, bestaat uit een trapsgewijs L-volume rond een centrale binnentuin. De wooneenheden bevinden zich allemaal op de verdiepingen, gekoppeld aan de dakterrassen en daktuinen. In het project zijn drie collectieve daktuinen geïntegreerd. Deze daktuinen op niveau 4, 6 en 7 vormen met hun struiken, bomen en planten een microbos in het hart van de stad. Alle appartementen worden verbonden door groen.  De meeste appartementen beschikken over een terraskamer. Dit ruim opgezette terras kan via een schuifraam worden afgesloten en vormt zo een extra leefruimte. Palazzo Verde wordt een van de groenste gebouwen van België. In totaal voorziet het ontwerp 87 bomen, 1.000 struiken en 1.200 planten. Daarnaast wordt er ook een binnentuin van 360 m2aangelegd. Samen zuiveren ze meer dan 5 ton CO2 per jaar.

Minder dan negen maanden na de voorstelling aan het grote publiek, is al 80% van Palazzo Verde verkocht. Als alles volgens plan verloopt, zullen de eerste bewoners er midden 2021 hun intrek kunnen nemen

Boomkwekerij Arbor

Boomkwekerij Arbor uit Houtvenne zal de bomen en de meeste struiken leveren. “Triple Living bracht ons in contact met Laura Gatti, de huisbotaniste van Stefano Boeri, die al jarenlang de aanplantingen uitkiest voor zijn projecten. Zij is onze kwekerijen een aantal keer persoonlijk komen bezoeken en samen zijn we rond de ontwerpplannen gaan zitten. Wij hebben haar geadviseerd, maar uiteindelijk heeft ze zelf de definitieve selectie van bomen en struiken gemaakt. Vanuit haar ervaring met onder meer de projecten Bosco Verticale in Milaan en Trudo Vertical Forest in Eindhoven, weet ze perfect welke boomsoorten het goed doen op daken en balkons,” zegt Michael Van Dyck van Arbor. De bomen moeten kunnen aarden in bakken, ze mogen maar een bepaalde hoogte en bladerbereik hebben en ze moeten ook tegen een windstoot kunnen. We hielden ook rekening met belichting, oriëntatie en kozen voor soorten die niet al te veel onderhoud of snoeiwerk vereisen. Daarnaast is ook het visuele aspect erg belangrijk. “Laura Gatti koos voor een samenstelling met een wisselende bloeiwijze en kleurenpalet, dat in elk seizoen een heel ander en uniek tafereel zal opleveren. Het is een zeer gevarieerd en mooi ontwerp geworden. Ze koos ook voor een mix van inheemse soorten zoals de haagbeuk, de meidoorn of de gele kornoelje, met daarnaast ook meer exotische varianten, waaronder de drietandesdoorn en verschillende varianten van de sierappel.”

De bomen werden een tijd geleden gerooid om ze in te potten. “Dat gaat ze bij de uiteindelijke aanplanting minder stress bezorgen. Zo kunnen de bomen rustig op hun eigen ritme groeien in een natuurlijke omgeving, zodat ze sterk genoeg zijn om te verplanten naar de daken en balkons van het gebouw. De struiken en vaste planten worden nu nog niet opgekweekt, want dan zouden ze te zeer uit de kluiten gewassen zijn tegen de eindfase van het bouwproject. Sowieso voorzien we ook altijd tien à twintig procent reserve, zodat we enkel de mooiste en sterkste planten eruit kunnen kiezen voor het beste eindresultaat.”

Ook het Belgische bedrijf WALFiLii met partnerbedrijf GroenVoorBedrijven werken mee aan het project en leverden daarvoor een 350-tal bomen. Zij staan eveneens mee in voor het onderhoud van de tuinen.