Hypernatuur – Planten met het oog op de toekomst

Voor kweker Cor van Gelderen draait een tuin om ontroering, om de schoonheid van de natuur. In het boek ‘Hypernatuur – Planten met het oog op de toekomst’ vertelt hij hoe je planten kunt toepassen en laten floreren door rekening te houden met de omstandigheden waarin ze van nature groeien. Geen technische, maar natuurlijke oplossingen.

 


Zo vang je ook de negatieve gevolgen van de klimaatcrisis op, of het nu om ongewone droogte of extreme regenval gaat, aldus van Gelderen. ‘Het heeft geen enkele zin om net te doen alsof je tuin geen deel van de natuur is. In de tuin gelden dezelfde spelregels.’

In de natuur is er voor iedere plek een plant die het juist daar naar zijn zin heeft. Iedere mogelijkheid in ruimte en tijd wordt benut. Hoge en lage beplanting, groot- en kleinbladig, bloeiend in het vroege voorjaar of juist in de nazomer. Gedijend op een zonnige standplaats met weinig of juist veel water of gelukkig in vochtige of droge schaduw. Wintergroen of bladverliezend, heerlijk geurend of juist onaangenaam ruikend. Alle mogelijke bloemkleuren en de meest uiteenlopende zaadvormen. Daar kunnen we als tuinier veel van leren. Als we goed kijken naar hoe de natuur de ruimte vult en de eigenschappen van elke plant benut, en dat meenemen in het ontwerp en beplanting van onze eigen tuin, dan krijgen we vanzelf een goede en gevarieerde beplanting die er in ieder jaargetijde interessant uitziet. Ook met het oog op het veranderende milieu en de duurzaamheid van een ontwerp is het verstandig om verder te kijken dan de nieuwste modeplant die, hoe mooi ook, niet per se overal gelukkig is. Het vereist een uitgebreide kennis van en ruime ervaring met planten.

Cor van Gelderen is eigenaar van Plantentuin Esveld, een van de grootste en belangrijkste kwekerijen in Boskoop. Hij is expert op het gebied van bomen en heesters, die dan ook volop de aandacht krijgen in zijn boeken. Dat maakt Hypernatuur ook bijzonder, want vaak krijgen vaste planten en eenjarigen de volle aandacht.

Cor van Gelderen – Hypernatuur. Planten met het oog op de toekomst.
Uitgeverij Noordboek