AMA ‘Renium’ / Schoonheid op begraafplaatsen

Vanuit de discipline van de landschapsarchitectuur heeft Andy Malengier reeds talrijke begraafplaatsen ontworpen. Zijn nieuwste ontwerpen AMA®Renium werden onlangs aan het gamma van Concrete Diversity, die de specialist is op het gebied van inrichting van begraafplaatsen, toegevoegd.

AMA is een nieuwe vorm van asbezorging en is ontstaan uit een nood aan een waardige en mooie manier van die asbezorging. Het kunstwerk zal op begraafplaatsen het ritueel van de asbezorging en de latere herdenking op een hoger niveau plaatsen.


De naam AMA is de afkorting van ArsMoriAndi, geïnspireerd op de latijnse uitspraak Ars Moriendi, Ars Vivendi. Vertaald als ‘De Kunst van het Sterven’ en ‘De Kunst van het Leven’ en betekent hier in deze context ‘De Kunst van het Begraven’.

AMA is de overkoepelende naam van 2 ‘lijnen’. De lijn CUBI en de lijn RENIUM. AMA ontstond in samenwerking met Urba Style, fabrikant het gamma Concrete Diversity.

 

De verschillende elementen van AMA

Beide lijnen bestaan uit 5 verschillende met elkaar in harmonie levende elementen. Een columbariummonument, een urnenmonument, een herdenkingsmonument, een ceremoniesokkel en een zitelement. Al deze elementen kunnen in verschillende kleuren en afwerkingen verkregen worden.

• Columbariummonument – Het columbariummonument zorgt ervoor dat de urne bovengronds begraven kan worden. Het ontwerp omvat een functionaliteit met een esthetiek als evenwaardige partner. Een esthetiek met een tikkeltje monumentaliteit,  die een essentiële ondersteuning biedt aan de nabestaanden.

• Urnenmonument – Het urnenmonument zorgt ervoor dat de urne ondergronds begraven kan worden. Deze urnenmonumenten laten zich perfect combineren met de columbariummonumenten en vormen een aanvulling aan de lijn.

• Herdenkingmonument – Dit monument is specifiek ontworpen om bij een strooiweide te plaatsen. De herdenkingsplaatjes kunnen op de zijkanten van het herdenkingsmonument aangebracht worden.

• Ceremoniesokkel – Dit element is specifiek ontworpen om bij een strooiweide of afscheidsplaats  te plaatsen. Het is een lage sokkel waarop de urne kan geplaatst worden tijdens de ceremonie.

• Zitelement – Dit element is ontworpen naar dezelfde maatvoering van de overige elementen, zodoende een harmoniërend geheel te verkrijgen.

 

andymalengier.be