Al Fay Park in Abu Dhabi is ‘World Landscape of the Year 2021’

Het Al Fay Park in Abu Dhabi is uitgeroepen tot ‘World Landscape of the Year 2021 op het prestigieuze World Architecture Festival in Lissabon. Het iconische park is ontworpen door het Deense bureau voor landschapsarchitectuur SLA.

Al Fay Park, het nieuwe stedelijke biodiversiteitspark van Abu Dhabi combineert biologische, ecologische en sociale ontwerpoplossingen voor de woestijnmetropool en is een paradigmaverschuiving in het creëren van leefbare en duurzame steden.


Uit meer dan 500 inzendingen van over de hele wereld kwam Al Fay Park als overwinnaar uit de bus. Volgens de jury van de awards: “Al Fay Park is een doordacht en intelligent antwoord dat rekening houdt met dringende hedendaagse sociale en milieukwesties. Het is meer dan een heerlijke en biodiverse oase in een dichte woestijnstad.”

“Al Fay Park is een viering van de inheemse natuur en cultuur van Abu Dhabi en een goed voorbeeld van hoe de klimaatactie kan worden gemaximaliseerd, de levenskwaliteit kan worden verbeterd en de biodiversiteit van een hele stad radicaal kan worden verbeterd – allemaal op een voormalige zandsite,” aldus Rasmus Astrup van SLA. “Al Fay Park is speciaal ontworpen om zowel biologische, ecologische als sociale voordelen te bieden aan Abu Dhabi. Het park is ontworpen om de irrigatie met 40 procent te verminderen in vergelijking met conventionele parken, terwijl de beplanting bijen, bestuivers, vogels en dieren aantrekt. Ten slotte biedt het microklimaatontwerp het best mogelijke sociale ecosysteem voor spel, sport en vrije tijd – waardoor Al Fay Park zowel sociaal als klimatologisch ‘de coolste plek in de stad’ is”.

Bekijk hier alle laureaten van de World ArchitectureFestival Awards 2021