365 dagen kleur in nieuwe tuin Rubenshuis [VIDEO]

Dit najaar wordt de nieuwe museumtuin van het Rubenshuis aangelegd. Het huis van de meester krijgt er een nieuwe museumzaal zonder plafond bij, waar 365 dagen per jaar kleur te zien is dankzij het kleuradvies van Dries Van Noten.

Op basis van nieuw archiefonderzoek is de tuin ontworpen door Ars Horti, in samenwerking met het Agentschap Onroerend Erfgoed, en met plant- en kleuradvies door Dries Van Noten. Het tuinontwerp heeft veel aandacht voor duurzaamheid, toekomstbestendigheid, energiezuinigheid en integrale toegankelijkheid. Dankzij de gelaagde vegetatiestructuur wordt de tuin een ecologische stapsteen in de stad die een milderend effect moet hebben op hogere temperaturen, wateroverlast bij hevige regenval, stadslawaai en de grote hoeveelheden CO2 en fijnstof in de lucht.


Het tuinontwerp is een cruciaal element van het masterplan: het verbindt de kunstenaarswoning met het nieuwe onthaalgebouw en faciliteert zo de gewijzigde routing. De huidige tuin, die aangelegd is in 1993, wordt zoveel mogelijk gerecupereerd. De taxushagen en de vaste planten uit de parterre worden verplaatst naar de begraafplaats Schoonselhof. Enkele leilindes worden verwerkt tot meubilair voor het Rubenshuis. De majestueuze taxusboom, een kwart millenium oud, blijft evident waken over deze uitzonderlijke plek. ​ ​

Het wordt een besloten hof, een museumzaal zonder plafond in het midden van de stad. Met een loofgang en twee arcades met doorkijkjes ontstaat er een veel dichtere begroeiing. Die trekt de blik van de bezoeker sterker naar binnen, naar de tuin en het huis. De nieuwe baroktuin toont 365 dagen per jaar verschillende kleurschakeringen en schittert in elk seizoen. Er komen 8835 planten: 39 bomen, 4170 vaste planten, 612 klimplanten, 3150 bloembollen en stinzenplanten, 346 heesters, 438 haagplanten; 30 orangerieplanten en 50 waterplanten.

Om de vernieuwde museumtuin te beplanten rekent het Rubenshuis net zoals Rubens op hofleveranciers die de tuin doen groeien en bloeien. Iedereen kan vanaf nu mee planten aan Rubens’ nieuwe tuin. Vanaf 10 euro kunnen geïnteresseerden bloembollen, vaste planten, struiken en bomen voor de tuin van het Rubenshuis kopen. Meer informatie op de website hofleveranciervanrubens.be

Vermoedelijk starten de werkzaamheden voor de nieuwe tuin vanaf oktober en is de huidige tuin niet meer toegankelijk voor de bezoekers. Het Rubenshuis zelf blijft open tot en met 8 januari 2023.

Meer info: AGVespa