X-Tweel winnaar Gouden Klavertje Vier op GroenTechniek Holland

De X Tweel Turf radiaalband zonder lucht van Michelin en John Deere wint het Gouden Klavertje Vier, de innovatieprijs voor de meest opvallende innovatie op GroenTechniek Holland. De X-Tweel is een band die niet lek kan gaan.

 


Ruim 170 fabrikanten, importeurs en dealers lanceerden op GroenTechniek Holland voor groenprofessionals hun primeurs. Uit meer dan veertig inzendingen kwam een elftal nominaties, waaruit vijf winnaars werden gekozen.

Volgens de jury is de X Tweel radiaalband immuun voor scherpe objecten, glijdt makkelijk over obstakels en gaat drie keer langer mee, met als voordelen geen lekke banden, geen ongelijke bandenspanning en betere opvang van schokken.

 

Gedeelde tweede prijs

Op een gedeelde tweede plaats eindigden RAMM BV met de Rootwave Pro en New Holland met de Xpower, twee chemievrije methoden van elektrische bestrijding van wortelonkruiden en invasieve exoten.

DeRootwave Pro bestrijdt individueel en selectief met hoogspanning, doordat de elektrische stroom door natuurlijke weerstand in de plant wordt omgezet in warmte, waardoor de plant van binnenuit gaat koken zonder dat omringende planten hinder ondervinden.

 

De Xpower van New Holland bestrijdt onkruid tot in de wortel over een breedte tot 3 meter.

 

Derde prijs

De derde prijs is voor Herco Machinery met de Farmtrac 20E, een volledig elektrische compact tractor, de eerste productierijpe en volledig elektrische compact tractor die niet onderdoet voor tractoren met brandstofmotor, eenvoudig oplaadbaar (via standaard stopcontact) is en goedkoop in onderhoud. Bij normale trekwerkzaamheden kan de Framtrac zes uur achtereen werken. Vanaf februari/maart 2020 is hij beschikbaar.

 

Publieksprijs

De publieksprijs ging naar de Luctor 332 van Hemos Machinebouw. De Luctor 332 is een snelverkeer maaivoertuig waardoor met grote capaciteit snelwegbermen gemaaid kunnen worden zonder wegafzettingen. Dit dankzij twee maaiarmen en de smalle voertuigbreedte van slechts 1,77 meter. Hierdoor blijft men meer dan de wettelijke 1,10 meter van de rechter rijbaan en kan er gemaaid worden zonder verkeershinder.