Winnaar FEBE Elements Award 2022 ‘Precast in Infrastructure’: Vleermuizenhotel, Schoten [VIDEO]

FEBE, de Federatie van de Betonindustrie, heeft voor de tiende keer de FEBE Elements Awards uitgereikt voor het gebruik van prefab beton. In de categorie ‘Precast in Infrastructure’ won het project Vleermuizenhotel in Schoten de FEBE-award.

In maart van dit jaar bouwde Willemen Infra een ‘vleermuizenhotel’ in opdracht van de Vlaamse Waterweg. Het concept werd in overleg met Agentschap Natuur & Bos en het studiebureau OMGEVING uitgewerkt en het werd landschappelijk ingepast in de aanloophelling van de nieuwe Hoogmolenbrug over het Albertkanaal. Het Albertkanaal is namelijk een belangrijke corridor voor vleermuizen.


Omdat vleermuizen graag in een complexe constructie rondvliegen, werd er gekozen voor een verblijfplaats opgebouwd uit vier grote geprefabriceerde betonnen kamers, on site met elkaar verbonden en met een totaalvolume van meer dan 100 m³. Verder werden aan deze kamers poreuze betonbuizen gekoppeld die dienen als zijkamers. Deze poreuze buizen zorgen niet enkel voor een betere grip voor de vleermuizen, ze zijn ook uiterst geschikt om vochtige plaatsen te realiseren, het ideale klimaat voor deze bedreigde diersoort.

Door goede afspraken tussen de aannemer en de producent van het prefab beton werd dit winterverblijf op vier dagen gebouwd, waardoor ook de deadlines van de bouw van de nieuwe brug over het Albertkanaal werden gerespecteerd.

Met deze volledig ondergrondse geprefabriceerde betonnen vierkamerconstructie werd zo een van de grootste en duurzaamste winterverblijven voor vleermuizen ter wereld geplaatst. 

MENING VAN DE JURY

“Hoewel de prefab elementen die hier gebruikt worden heel klassiek zijn, springt dit project in het oog. Op een snelle en efficiënte manier werd een vleermuizenhotel gerealiseerd waarbij de betonelementen de ideale structuur vormen om de natuurlijke habitat van de vleermuis te reconstrueren. Het eindresultaat is een complexe structuur die bestaat uit diverse eenvoudige prefab betonelementen.

Het creatieve gebruik van deze elementen wordt gesmaakt door de jury en vormt een mooi voorbeeld waar door creativiteit klassieke prefab betonelementen een origineel gebruik krijgen.  Eigenlijk jammer dat een dergelijke toepassing op het einde niet meer zichtbaar is voor de passanten. Een knap staaltje van out-of-the-boxdenken wat door de jury graag met deze award in de bloemetjes wordt gezet.

  • Aannemer: Willemen Infra nv
  • Studiebureau: OMGEVING cv
  • Opdrachtgever: De Vlaamse Waterweg nv
  • Prefab betonelementen: Tubobel Group bv
  • Andere partner: Agentschap Natuur & Bos

Bron: FEBE