West 8 wint ontwerpwedstrijd voor park in Londen

Het Nederlandse bureau West 8 is met de ‘bestuivingstuinen’ uitgeroepen tot winnaar van de ontwerpwedstrijd voor de upgrade van het noordelijk deel van Bernie Spain Gardens op de Londense South Bank.

Het ontwerp van West 8 bevat in het hart twee ‘bestuivingstuinen’, omsloten door een intieme, tuinachtige omgeving, compleet met een op maat ontworpen tuinpaviljoen. De ‘bestuivingstuinen’ zullen een overvloed van nectar en stuifmeelrijke bloemen bevatten. Een ideale habitat voor vogels, bijen, vlinders en motten wordt gecreëerd om gedurende de seizoenen te foerageren, te slapen en te nestelen. Met spectaculaire kleurrijke en geurende bloemendisplays kenmerkt de openbare tuin zich door een inheemse diversiteit aan bloemen. Daarnaast biedt de tuin een waardevolle hulpbron voor afnemende populaties van bestuivers die momenteel gevaar lopen door verlies van leefgebied, geïntroduceerde ziekten, pesticidenvergiftiging en vervuiling.


Langs de Riverside Walkway van de South Bank maken de tuinen deel uit van een publiek domein dat door duizenden bezoekers per jaar wordt gebruikt. Hier bieden verschillende zacht gebogen zitcabines natuurlijke plekken om samen te komen, een uniek uitzicht naar de rivier de Theems en een elegante buffer om een intieme sfeer van de binnentuinen te creëren.

Het nieuwe paviljoen van de tuinman zal van fundamenteel belang zijn om een gevoel van rentmeesterschap op te bouwen. Geïnspireerd door de traditionele tuinschuur, krijgt deze klassieke structuur een eigentijdse draai. In een combinatie van hout en glas beschikt het paviljoen ook over verschillende op maat ontworpen bijenkorven op het dak. De sterke botanische, educatieve en gemeenschapsfocus van het ontwerp omhelst de unieke context van de tuin volledig en is een eerbetoon aan de nalatenschap van Bernadette Spain, een lokale campagnevoerder op het gebied van gezondheid en huisvesting in de jaren zeventig naar wie de tuinen zijn vernoemd.

Proces en volgende stappen
CSCB (Coin Street Community Builders), eigenaar en beheerder van de tuinen, en West 8 werken aan het verfijnen van het ontwerp in het kader van de punten die zijn opgeworpen door het publiek tijdens het wedstrijdproces. Er zal een referentiegroep van bewoners worden opgericht, die een of meer deskundigen op het gebied van tuinbouwtraining zal bevatten. Dit zorgt voor goede lokale betrokkenheid en advies voor de input van de gemeenschap en voor opleidingsmogelijkheden in de tuinbouw. De volgende fasen van ontwerp en raadpleging zullen worden uitgevoerd met het oog op het indienen van een planningsaanvraag tegen het einde van 2018.