Bozar / Radicaal project ‘Horizontal Metropolis’

Deze zomer stelt de Italiaanse architecte en stedenbouwkundige Paola Viganò haar stedenbouwkundig onderzoek rond de ‘Horizontale Metropool’ tentoon in het Paleis voor Schone Kunsten.

De tentoonstelling’ Horizontal Metropolis: a Radical Project’ is het resultaat van een onderzoek gevoerd door Viganò, haar team (Studio Paola Viganò) en studenten van de EPFL (Ecole Polytechnique Fédérale de Lausanne). De tentoonstelling beschrijft de hedendaagse diffuse stedenbouwkunde als ondersteuning voor een nieuw en innovatief stedelijk project, zowel op ruimtelijk als politiek niveau.


Verder dan de tegenstelling centrum versus periferie, beschouwt dit concept van de horizontale metropool de verspreiding eerder als een potentie, dan een belemmering. Als een mogelijkheid voor ontwikkeling van een duurzame en vernieuwende stedelijke dimensie. Het project verkent in een radicaal voorstel scenario’s en ontwerpstrategieën voor de opwaardering van stedelijke gebieden. Het is een radicaal project waarin porositeit, connectiviteit en horizontaliteit centraal staan.  Een nieuwe visie op actuele thema’s zoals de betonstop, de verdichting van dorpskernen en de plek van de verkaveling.

Drie Belgische casestudies

Zowel op de EPFL in Lausanne in 2015 als de op architectuurbiënnale van Venetië in 2016 werd ‘Horizontal Metropolis: a Radical Project’ voorgesteld. Deze zomer wordt de tentoonstelling vervolledigd met drie Belgische casestudies. Aan de vijf bestaande casestudies, waaronder la ville territoire in Lausanne, de Citta diffusa in Venetië, de Megapolis in de Verenigde Staten en Desakota in China, worden drie Belgische casussen toegevoegd: het Oost-Vlaams kerngebied, de Vallei van de Samber en Brussel West. Elk van de voorbeelden wordt geïllustreerd met interviews, een maquette, een luchtfoto en een atlas.

In het kader van de tentoonstelling in Brussel zal van 8 tot 15 juli een Summer School worden georganiseerd met seminaries en lezingen voor een deel van de inhoudelijke productie. Om de tentoonstelling af te ronden geeft Paola Viagnò op 18 september een lezing in de M zaal van het Paleis voor Schone Kunsten.

Meer info vindt u op de website van a-plus.