Wedstrijd Vlaamse Tuinaannemer 2015

Voor de eerste keer zal in 2015 in de jaarlijkse wedstrijd “De Vlaamse Tuinaannemer” ook een publieksprijs worden uitgereikt. Doel van de wedstrijd “De Vlaamse Tuinaannemer” is de promotie van het vakmanschap van de tuinaannemer door aan individuele tuinaannemers een prijs toe te kennen voor hun deskundigheid bij de realisatie van een project en dit gebeuren onder de aandacht te plaatsen van diverse mediakanalen.

De wedstrijd is een initiatief van Rit Vangeel in samenwerking met elke tuinaannemersvereniging binnen de twee tuinaannemers-organisaties in Vlaanderen (BFG of de Belgische Federatie van Groenvoorzieners en AVBS of het Algemeen Verbond van de Belgische Sierteelt) en het Verbond van de Vlaamse boomtelers. De wedstrijd wordt gesubsidieerd door VLAM. De wedstrijd staat open voor elke geregistreerde tuinaannemer in hoofdberoep, die zijn bijdrage aan de gezamenlijke promotie via VLAM betaalt.


Er worden 15 laureaten bekroond: telkens goud, zilver en brons in de categorieeën: < 250, van 250 tot 1000, >1000 uitgevoerde m2. Daarnaast is er een speciale prijs ‘Jong Talent’ en de bijzondere categorie ‘Groen kleurt…’.

Tuinaannemers van max. 30 jaar die een “eerste-generatie-bedrijf” startten en max. 5 jaren geregistreerd zijn, kunnen met een realisatie van om het even welke grootte en leeftijd dingen naar de titel van ‘Jong Talent’.

Per categorie zal de eindjury één project selecteren als groene topper. Deze finalisten krijgen aldus naast hun erkenning van degelijk algemeen vakmanschap een bijzondere waardering voor hun kennis, hun verzorging en hun passie voor het groen, wat zich bv. kan vertalen in een behoud van groen, exclusief groen, bijzondere combinaties, landschappelijke aanplantingen, aandacht voor winter- silhouetten, bloei, herfstverkleuring…

Nieuw dit jaar is de Publieksprijs. In de diverse categorieeën kunnen alle denkbare soorten tuinen aan bod komen: watertuinen, stadstuinen, voortuinen, daktuinen,… Het verdient aanbeveling een project te selecteren dat minimaal 3 jaar oud is en waarvoor diverse vaardigheden vereist waren.

Een vakkundige commissie, bestaande uit 3 tuinaannemers, zal in weekend van juni ter plaatse alle inzendingen beoordelen om een preselectie uit te voeren. Onder het voorzitterschap van Ivo Pauwels zal de eindjury op 4 en 5 juli de projecten van de finalisten ter plaatse beoordelen. De eindjury is samengesteld uit een tuinarchitect, twee tuinaannemers, een plantendeskundige, een groenjournalist en een boomkweker.

U kunt het wedstrijdformulier hier downloaden. De inschrijving wordt afgesloten op 15 mei 2015.