Warschau / Groene gevel

Een bestaand gebouw in de Poolse hoofdstad Warschau werd door FAAB Architektura omgevormd tot het nieuwe hoofdkantoor van de Stichting voor Poolse Wetenschappen. Om het gebouw beter te integreren in de groene omgeving en om de energieprestaties ervan te verbeteren, kreeg het een opmerkelijke groene wand.

Drie wanden van het gebouw werden grotendeels ingepakt in een driedimensionaal groen tapijt. Daardoor worden de scherpe contouren van het gebouw afgezwakt en vervagen de grenzen tussen het gebouw en de omgeving.


De geveltuin werd beplant met meer dan twintig verschillende planten. Daarbij werd gestreefd naar een geometrisch kleurenpatroon. Sommige van de planten zijn wintergroen en zorgen voor een blijvend groene achtergrond, andere bloeien in het voorjaar of de zomer, of dragen in de herfst en winter rode bessen. Daardoor verandert het kleurenpallet en het visuele effect ervan doorheen de seizoenen.

In de toekomst zal de samenstelling van het plantentapijt wellicht evolueren omdat sommige planten beter gedijen dan andere en door wilde planten die met de wind meekomen of door vogels worden meegebracht.

 

Lees vervolg in CGConcept, 2015/4