Waarom insecten jouw hulp verdienen

Insecten zijn van onschatbare waarde en vertonen een wonderbaarlijke diversiteit. Maar ze hebben het moeilijk. De voorbije 50 jaar hebben we in Vlaanderen de helft van onze insectenpopulatie verloren. Neem deel aan de Insectenzomer van Natuurpunt en help om de insecten in Vlaanderen in kaart te brengen.

Grootste oorzaken van de achteruitgang

Wist je dat alle insecten samen 17 keer meer plaats innemen dan alle mensen bij elkaar? Met maar liefst 5,5 miljoen verschillende soorten insecten wereldwijd, waarvan er 25.000 in Vlaanderen voorkomen, zijn ze van onschatbare waarde.


Helaas blijft onze insectenpopulatie sterk achteruit gaan. Hun leefgebied verdwijnt aan een snel tempo. De voortdurende toename van bebouwing en grootschalige landbouw laat steeds minder ruimte over voor natuur. Bovendien zijn insecten heel gevoelig voor vervuiling en pesticiden. Vooral in de landbouw worden ze met grote middelen bestreden. In biologische landbouw krijgen insecten gelukkig meer kansen.

Daarnaast heeft ook het veranderende klimaat een negatieve invloed op de insectenpopulatie. Tijdens hete zomers leiden uitgedroogde planten er bijvoorbeeld toe dat insecten verdwijnen, of dat ze hun toevlucht elders zoeken.

Insecten zijn van levensbelang

Insecten zijn straffer dan je denkt:

  • Ze zorgen voor de bestuiving van gewassen. Zonder insecten dus geen appels, peren of pruimen!
  • Ze zijn echte opruimers van afgestorven planten en dieren. Zo zorgen ze voor een gezonde bodem.
  • Ze zijn voedsel voor heel wat andere dieren zoals amfibieën, vissen, vleermuizen en vogels. Minder insecten betekent minder voedsel en dus een bedreiging voor het voortbestaan van heel wat dieren.

Hoe kan jij helpen?

Help de insecten in Vlaanderen in kaart te brengen tijdens de Insectenzomer van Natuurpunt. Dat kan makkelijk met de fotoherkenningsapp ObsIdentify. In je tuin, in het bos of in de stad: het kan overal. ObsIdentify vertelt je welke kever, bij of vlinder je hebt gezien, en door mee te doen, help je de wetenschap een stapje vooruit.

Zo doe je mee:

  • Download de app ObsIdentify en maak een account.
  • Zoek de challenge van de Insectenzomer in de app en klik op het hartje.
  • Vang de hele zomer lang insecten en breng ze zo in kaart.

De Insectenzomer loopt van 1 juni tot 31 augustus. Ondertussen werden al 758.734 insecten waargenomen, waarvan 4.968 verschillende soorten, door 27.644 deelnemers.

Meer info over de Insectenzomer.