Verhitten van de grond succesvol bij bestrijding Japanse duizendknoop

Tot nu toe bestonden weinig efficiënte bestrijdingsmethoden voor de Japanse duizendknoop (Fallopia japonica), een invasieve exoot die veel schade berokkent. Wageningen University & Research (WUR) ontdekte dat een innovatieve verhittingstechniek tot 99 procent van de woekerplant in zandgrond verwijdert.

 


Het heeft geen zin om de bovengrondse delen te bestrijden. De stengels blijven intact en lopen telkens opnieuw uit. WUR, Probos en Tree-O-Logic hebben daarom in opdracht van Aannemingsmaatschappij Van Gelder en Van den Herik Zuigtechniek onderzocht of met duizendknoopresten besmette grond via verhitting met een mobiele installatie zodanig gereinigd kan worden dat er geen levensvatbare resten meer in voorkomen.

Voor dit onderzoek verzamelden de onderzoekers grond op 6 locaties waar de Japanse duizendknoop aanwezig was. De grond werd gezeefd en behandeld met de verhittingsinstallatie. Gedurende ruim 7 weken na de behandeling werd de grond gemonitord om te zien of de duizendknoop opnieuw wortel zou schieten.

Wat bleek? De verhitting van de grond heeft het aantal wortelstokfragmenten en nieuwe scheuten sterk doen afnemen, met maar liefst 99 procent. “Of deze effectiviteit ook in de praktijk gehaald zal worden is sterk afhankelijk van de zorgvuldigheid waarmee een groeiplaats met Japanse duizendknoop wordt ontgraven”, klinkt het bij WUR. “Ook is het belangrijk dat er een aanvullend nazorg-plan wordt ontwikkeld voor de situaties waarin een enkel wortelfragment de hittebehandeling toch overleeft.”

Bron: WUR