Ecologische groenschermen

In het Nederlandse Hoofddorp wordt binnenkort een ‘ecologisch geluidsscherm’ aangelegd. In opdracht van gemeente Haarlemmermeer werkt tuinaannemer Krinkels het ontwerp uit.

Het nieuwe ecologische geluidsscherm komt langs de A4 die de grens vormt tussen het polderlandschap van PARK21 en de groene stadsrand. Door te kiezen voor een ecologisch geluidsscherm langs deze weg ter hoogte van de nieuwe wijk ZuiderHoeven wordt op unieke wijze waarde aan het landschap toegevoegd. Het scherm wordt namelijk niet alleen geluidswerend maar wordt zo vormgegeven dat het op duurzame wijze aantrekkelijk wordt voor flora en fauna.


Een slimme combinatie van losse elementen leidt tot een eenvoudig en duurzaam en solide scherm. De hoofdvorm van het geluidscherm bestaat uit draadstaafmatten gevuld met grond, steen en takken. Aan de wegzijde is het scherm begroeid met wilde wingerd, klimop, clematis en kamperfoelie. Aan de andere zijde wordt rekening gehouden met de huisvesting van dieren en vogels. Kruiden- en bloemenmengsels gaan insecten en vlinders trekken. Terwijl amfibieën, vleermuizen en vogels worden aangetrokken door de holle ruimtes die ontstaan door het gebruik van grove materialen als baksteen en bamboe.

Op het afdak komen zonnepanelen en er wordt een slim en duurzaam irrigatiesysteem aangelegd dat op afstand wordt bestuurd.

Naar verwachting start Krinkels in september van dit jaar met de aanleg.