Plantarium 2019: Clematis ‘Little Lemons’ beste nieuwigheid

Clematis ‘Zo14100’ (Little Lemons) is uitgeroepen tot beste Nieuwigheid Plantarium 2019. De plant werd ingezonden door Clematiskwekerij J. van Zoest uit Boskoop.

 


Clematis ‘Zo14100’ Little Lemons is een doorbraak in de veredeling van Clematis. De plant heeft een bijzondere, zeer compacte en bossige groei en is niet klimmend. Little Lemons is rijk bloeiend met zachtgele hangende klokvormige bloemen en is toepasbaar in borders en potten, maar ook in hanging baskets. Uniek en vernieuwend, aldus de KVBC jury.

 

Drie keer goud

Buiten de beste nieuwigheid werden nog twee andere planten door de jury met goud bekroond.

Buddleja ‘SRPBUD989’ (BLUE SARAH) en Hydrangea paniculata ‘HYLV02’ (WHITELIGHT) beiden ingezonden door Kwekerij Lendert de Vos BV uit Reeuwijk, kregen een gouden medaille.

De jury kende voorts elf zilveren en achttien bronzen medailles toe.

63 planten gekeurd

Bij de 37e editie van Plantarium waren er 78 nieuwigheden aangemeld. Hiervan zijn 77 inzendingen geaccepteerd voor de keuring. Uiteindelijk zijn er 63 planten gekeurd. Helaas waren een aantal deelnemers door onverwachte omstandigheden gedwongen om hun inzending terug te trekken. De jurering van de nieuwigheden wordt gedaan door een deskundige keuringscommissie van de Koninklijke Vereniging voor Boskoopse Culturen.

De Beste Nieuwigheid van Plantarium krijgt na afloop van de beurs een plekje op de Sortimentstuin Harry van de Laar in Boskoop. In een speciaal Plantarium vak staan hier de Beste Nieuwigheden van afgelopen jaren geplant. De planten kunnen hier rekening op belangstelling van het publiek. Daarnaast kan worden bekeken hoe de plant presteert qua sier- en gebruikswaarde als hij staat geplant in de volle grond.

Persprijs

Cercis canadensis ‘Carolina Sweetheart’ van Joh. Stolwijk & Zn. uit Boskoop heeft in de categorie Tuin-, balkon- en terrasplanten de Plantarium persprijs gewonnen. Het is een Cercis met spectaculair bont blad. De boom geeft in meerdere seizoenen een kleurenshow en is door zijn gemiddelde grootte geschikt voor in de tuin.

 

De tweede plaats was voor Acer palmatum ‘Extravaganza’ ingezonden door Van Son & Koot bv uit Kaatsheuvel en de derde plaats voor Helianthus SUNbelievable Brown Eyed Girl van F.N. Kempen uit Mijdrecht.

In de categorie concepten ging deze prijs naar POTTBURRI van F.N. Kempen uit Mijdrecht. Over POTTBURRI was de jury unaniem: biologisch afbreekbare pot die voorziet in de vraag naar niet-plastic producten. Het concept heeft een catchy naam en de mooie kleur van de pot spreekt aan.

Meer informatie is te vinden op www.plantarium.nl.