Tuinontwerpers maken werk van auteursrecht op ontwerpen

Tijdens de nieuwjaarsbijeenkomst van de TuinOntwerpersGroep bij ‘Plantentuin Esveld’ op 23 januari wordt aandacht besteed aan het auteursrecht op tuinontwerpen.  

Hoewel de meeste ontwerpers wel weten hoe het zit met hun auteursrecht op ontwerpen, tasten marktpartijen nog in het duister. ‘Het moet tussen de oren van alle spelers van de markt gaan zitten dat een tuinontwerp auteursrechtelijk beschermd is en dat het aanpassen, uitwerken, uitvoeren et cetera van een tuinontwerp echt niet kan zonder overleg of toestemming met of van de ontwerper’, legt tuinontwerpster Carien Van Boxtel uit.


Van Boxtel, eerder jarenlang als media- en auteursrechtadvocate werkzaam, verbaast zich regelmatig over de gebrekkige kennis in de branche. ‘De tuinbranche is het laatste onontgonnen terrein op gebied van Auteursrecht’, aldus Van Boxtel, die al eerder artikelen over dit onderwerp publiceerde in o.a. CG Concept.

Tijdens de nieuwjaarsbijeenkomst van de TuinOntwerpersGroep draagt Carien opnieuw haar boodschap uit: ‘Auteursrecht op je ontwerp, maak er werk van!’ Zij bespreekt hoe ontwerpers hun leveranciers, hoveniers, opdrachtgevers kunnen aanspreken die met hun ontwerpen aan de haal gaan.

De TuinOntwerpersGroep bestaat uit ruim 100 tuinontwerpers. De leden organiseren voor elkaar en met elkaar studiedagen en informatieve bijeenkomsten op gebied van communicatie en inspiratie, het vergroten van vakinhoudelijke kennis en kwaliteitsverbetering van de bedrijfsvoering.

Er worden minimaal 5 bijeenkomsten per jaar gehouden. Aanmelden als lid kan door een mail te sturen naar bestuursleden Jacqueline Volker e-mail: [email protected] of Gilbert de Jong, e-mail: [email protected]

Locatie: Plantentuin Esveld, Rijneveld 72, 2771 XS te Boskoop.