Parijs / Festival « Jardins du monde en mouvement »

Met het festival « Jardins du monde en mouvement » wil de Cité Internationale Universitaire verrassende hedendaagse creaties realiseren in de tuinen van de verschillende paviljoenen. In totaal werden er vijf efemere tuinen gerealiseerd.

 


De cité universitaire in Parijs is een groot complex van een veertigtal gebouwen in een 34 ha groot park aan de rand van Parijs, waar buitenlandse studenten tijdelijk verblijven. De verschillende landenpaviljoenen werden gebouwd tussen 1925 en 1969 door bekende architecten zoals Le Corbusier en Dudok.

Thema van de wedstrijd is ‘natuur in de stad’. De tuinen moeten beantwoorden aan drie belangrijke criteria:

• in dialoog gaan met de architectuur van de Cité internationale en zich harmonisch integreren in de bestaande tuinen;

• een sterke identiteit hebben in relatie tot de stijl van het gebouw waarbij de tuin hoort;

• inspelen op de thematiek van duurzaamheid in bijvoorbeeld de materiaalkeuze, waterrecuperatie, biodiversiteit enz.

De vijf efemere tuinen

Écoute, le vent
De geluidstuin van Mathilde Métral georganiseerd rond een windharp nodigt uit om de geluiden van de wind te beluisteren.

 

Horizons 360°
De tuin van Amélie Blachot opgebouwd uit bamboestokken speelt met het perspectief. Hij toont een ‘witte wereld’ als symbool van de wereldvrede.

 

La forêt-jardin
L’Atelier de l’ours creëerde in een dennenbosje een tuin die uitnodigt om na te denken over onze relatie tot het landschap.

 

Entre hier et demain, l’ascension des plantes
L’Association Les Amis Recycleurs toont een tuin waarin geëxperimenteerd wordt met nieuwe tuinierstechnieken in confrantatie met traditionele technieken.

Plastisphère
Met een rieten ei verdeeld in twee geven Pierre-Emmanuel Guyader en Marion Normand commentaar op de groeiende vervuiling van kusten en zeeën door plastic

www.ciup.fr