Tuinenquête 2021: de toekomst van robots in de tuin

Meer dan 40% van de Belgen denkt het grasmaaien uit te gaan besteden aan een robotmaaier. Driekwart van de mensen hoopt dat we in de nabije toekomst nog meer hulp krijgen van robots in de tuin. Als het kon, zouden zij het sproeien, onkruid wieden en vegen het liefst nu al overlaten aan een tuinrobot.

Dit zijn enkele uitkomsten van het online onderzoek dat Robomow onlangs uitvoerde om erachter te komen hoe Belgen de tuin van de toekomst zien. Steeds meer gazons in België worden al gemaaid door robotmaaiers, ruim 10% van de tuinbezitters heeft er al een.. Meer dan de helft van de mensen tot 50 jaar denkt over niet al te lange tijd een robotmaaier te hebben. Van oudere respondenten is 33% van plan het gazon bij te laten houden door een robot. Zij geven wel aan dat een gemakkelijke installatie belangrijk is. De meest genoemde redenen om een robotmaaier te nemen zijn de tijdsbesparing, het gemak en het feit dat grasmaaien lichamelijk veel energie kost.


Voor 27% van de vrouwen, tegenover 14% van de mannen, is het ook een voordeel dat zij minder hulp hoeven te vragen van anderen. De tuin sproeien staat bovenaan het lijstje om door een robot te laten doen, gevolgd door onkruid wieden. Op de derde plaats staat vegen bij mannen en bladblazen bij vrouwen.

In huis worden ook al meer en meer apparaten op afstand bediend. Van de deelnemers aan het onderzoek maakt gemiddeld 58% al gebruik van domotica, van de mensen tot 50 jaar zelfs al 70%. Zo worden vooral het licht, de verwarming en de bewaking op afstand bediend. Een kleinere groep maakt ook gebruik van een robotstofzuiger en bedient het slot van de deur met een app.