Tuinen van Taj Mahal op één lijn met zonnewende

De Taj Mahal is een wereldberoemd mausoleum met een enorme tuin. Die tuin is onder te verdelen in vier delen die van elkaar gescheiden worden door water en wegen. Wanneer je in dat water gaat staan op de plek waar twee wegen dat water kruisen en je zou op de langste dag van het jaar naar het paviljoen aan de noordoostkant van de tuin kijken, zou je zien dat de zon daar rechtboven opkomt en op diezelfde dag exact achter het paviljoen aan de overzijde ondergaat.

Zou je op de kortste dag van het jaar op een ander plekje in diezelfde waterweg gaan staan, dan zou het zuidoostelijke paviljoen zich bevinden op de plek waar de de zon opkomt en het zuidwestelijke paviljoen zich precies bevinden waar de zon ondergaat. Dat heeft onderzoeker Amelia Carolina Sparvigna ontdekt. Wat met name bijzonder is, is dat de uitlijning zo exact klopt.


De Taj Mahal werd tussen 1632 en 1648 gebouwd door de heerser van het Mogolrijk Shah Jahan voor zijn overleden vrouw ter ruste leggen. Na zijn dood werd ook Shah Jahan in het mausoleum bijgezet.

Bron: Scientias.nl