Tuinbranche Nederland gaat flink vooruit in coronajaar

In het bijzondere Coronajaar 2020 realiseerde de tuinbranche Nederland zijn hoogste omzet ooit. De jaaromzet kwam uit op 1,95 miljard euro, ruim 19% hoger dan die van 2019 op basis van de Tuinmonitor van Tuinbranche Nederland, samengesteld door GfK.

Na fietsenwinkels en bouwmarkten kende de tuinbranche de sterkste omzetstijging. In 2018 en 2019 groeide de omzet ook flink. Vorig jaar stuwde de lenteperiode de omzet naar het record. Droog, zonnig voorjaarsweer en reisbeperkingen wegens corona lokten forse investeringen in tuinbenodigdheden uit. Fysieke winkels spelen een voorname rol, zo maken de cijfers helder. De omzet viel vanaf 15 december 2020 vervolgens vrijwel stil bij winkelsluitingen tijdens de ‘harde lockdown’. Horstra: “De cijfers over 2020 hebben  geen voorspellende waarde voor 2021. De zeer beperkte omzetten (-75 tot –90% tov normaal) die met click & collect en gedeeltelijke openstelling met twee klanten per winkel tot half maart behaald werden, hebben de mooie cijfers van 2020 meer dan verdampt.”


Alle productcategorieën lieten in 2020 forse ‘plussen’ zien in omzetcijfers van tuincentra. Producten voor huisdieren lieten een omzetstijging van 20% zien en zijn met ruim 340 miljoen euro de categorie met het hoogste aandeel in de omzetcijfers. Ook ‘niet levend’ groeide hard in omzet. Sterkste stijgers waren tuinmeubelen (+50% naar 111 miljoen euro), barbecues (+52% naar ruim 43 miljoen euro), potterie voor buiten (+44% naar 56 miljoen euro) en tuinhuisjes en afscheidingen (+36% naar 32 miljoen euro). Het maakt duidelijk dat mensen hun tuin als extra groene leefruimte wilden inrichten.

In de categorie ‘levend’ waren de groeicijfers minder spectaculair, maar nog steeds fors. Bij bomen en planten voor buiten bedroeg de omzet 314 miljoen euro (+16%). Het betreft bomen en struiken en meerjarige planten. Bloemen en planten voor binnen plusten 10% naar 170 miljoen euro. Het levend goed werd vooral in het voorjaar fors meer verkocht.

tuinbranche.nl