TRENDS / Exterieur op Interieur

De tuin fungeert steeds meer als het verlengde van de woonkamer, met veel aandacht voor meubilair en accessoires. Dat is ook duidelijk te merken op de 24ste internationale Biennale Interieur in Kortrijk eind oktober 2014 waar verschillende nieuwe en soms verrassende outdoor designproducten worden voorgesteld. Waarvan veel Made in Belgium.

ATELIER VIERKANT / De kracht van kleihhhñ


Het Belgische Atelier Vierkant is wereldwijd bekend voor zijn handgemaakte terras- en tuinpotten uit klei. Deze unieke creaties zijn geïnspireerd op traditionele vormen, maar uitgepuurd tot eigentijdse en tijdloze sculpturen die tegelijk blikvangers zijn en toch op een ongedwongen manier versmelten met de omgeving waarvan ze deel uitmaken. Vakmanschap en eigentijds weldoordacht design worden gebundeld in schitterende, stoere maar sobere sculpturen.

Voor de Biennale Interieur ontwikkelde Atelier Vierkant een bijzonder project op het raakvlak tussen kunst en ambacht, ‘Behind the clay’, een installatie waarin de culturele en historische betekenis van klei wordt verkend.

Ze toonden ook hun nieuwste ontwerp, de ‘Chambres d’Amis’ Collectie: een serie zit’meubels’ uit klei in diverse groottes en kleuren, waarvan de vorm geïnspireerd is op rivierkeien. Pure schoonheid.

Atelier Vierkant - keien artikel K_0

www.ateliervierkant.com

WALRUS / De eerste outdoor-sofa

extermiswalrus

Buitenmeubel-pionier Dirk Wynants van Extremis stelde op Interieur een nieuw ontwerp voor: Walrus, de eerste outdoor-sofa. Het unieke aan dit ontwerp is de manier waarop twee verschillende materialen gecombineerd worden om aan de schijnbaar onverzoenbare eisen van hoog comfort, esthetica en weerbestendigheid te voldoen.

De bestaande outdoor lounge zitbanken zijn niet voldoende bestand tegen het ruwe Belgische zeeklimaat om het hele jaar buiten te kunnen staan. Zo zijn de beschermende afneembare hoezen niet praktisch en ontsierend in een mooi aangelegde tuin. Wie wil er nu voor dat korte uurtje kostbare zon al meteen met hoezen of losse kussens sleuren, die dan ook nog bijkomende opbergruimte vragen? Wat heeft u aan prachtig vormgegeven sofa’s als ze er in een mum vreselijk vies uitzien en na een regenbui nog dagen te nat zijn om in te gaan zitten?

Walrus heeft een gladde, afwasbare buitenkant en een zachte, tactiel hoogwaardige binnenkant. Dankzij een vernuftig ritssysteem kunt u de Walrus-zitkussens eenvoudig openritsen, zonder dat u daardoor met losgekomen hoezen opgezadeld zit. Zodra de binnenkant vrijkomt, krijgt u een comfortabele zitplek in de tuin, het hele jaar door goed droog en zelfs lekker warm in de winter. Het uiterst robuuste materiaal van de buitenkant neemt geen water of vuil op. De waterdichte ritsen en de eerder corpulente vorm zorgen voor een snelle waterdrainage.

www.extremis.be/

 

PANTAGRUEL  / Een klassieker heruitgevonden

Pantagruel03

Extremis introduceert nog een tweede nieuwigheid: de ronde picknicktafel Pantagruel. Het is eigenlijk een herinterpretatie van de iconische tafel Gargantua waarmee Dirk Wynants 20 jaar geleden doorbrak.

Er zijn frappante overeenkomsten tussen de twee tafels, maar ook enkele verschillen. Het ronde tafelblad van de Pantagruel is voorzien van een Lazy Susan, een draaiend rond centraal plateau. De poten zijn verkrijgbaar met poedercoating. De zitjes zijn niet langer in de hoogte verstelbaar zoals bij de Gargantua. De totaalindruk is nog altijd herkenbaar robuust maar de look is een tikje eleganter, waardoor de Pantagruel meer in de smaak zal vallen bij de liefhebbers van een meer verfijnde esthetiek.

www.extremis.be/

 

LINEA  / Maak zelf uw tuinbank

kupperswuytens_linea-1

Linea is een gebruiksvriendelijk en functioneel ontwerp van een tuintafel en bijhorende bank, gebaseerd op de individuele behoefte van de gebruiker. Dit ontwerp van het Limburgse designersduo Karen Wuytens & Jan Kuppers kreeg dit jaar een Henry van de Velde Label toegekend en won eerder ook The Make Way Challenge van Mookum en de Stad Genk.

Linea is een set van profielen waarmee u eenvoudig zelf een tuintafel en -bank maakt. Zowel de lengte van de tafel en bank als de houtsoort bepaalt u zelf. De profielen kunnen immers eenvoudig gemonteerd en verschoven worden waardoor de lengte van de houten balken het formaat bepalen. De openingen in de profielen zijn getand waardoor de houten balken automatisch geklemd worden door ze met een bout vast te maken. In de winter hangt u de profielen aan de haak, het hout stapelt u op waardoor de opslagruimte beperkt wordt tot een minimum.

www.kupperswuytens.com/

 

MARTIJN / Stijlvol hout stapelen

martijn-1

‘Martijn’ is een opbergruimte voor hout uit staal in de vorm van typische gevelbouw. De schoonheid van gestapeld hout in combinatie met natuurlijk geroest staal en een groene omgeving, geven de opslagruimte meer dan slechts een functionele oplossing. Het is een stijlvol buitenmeubel dat een prominente plaats mag krijgen in uw tuin.

‘Martijn’ werd ontworpen door het Limburgse duo Karen Wuytens & Jan Kuppers

www.kupperswuytens.com/

 

JACKIE  / Onder de blauwe hemel

Inside pool_300dpi

Het nieuwe Belgische designmerk Mr Blue Sky pakt uit met ‘Jackie’, een drijvende lounger met bijhorend cocktailtafeltje. Volgens de ontwerpers vormt hij het langverwachte esthetisch alternatief voor de opblaasbare luchtmatras. Met bijpassend voetstuk wordt Jackie in no time omgetoverd tot een trendy ligstoel met bijzettafeltje voor op het terras, op het strand of in de tuin. De superlichte stoel is gemaakt van hoogwaardige composietmaterialen bestand tegen zon, zout, chloor, oliën en zonnebrandproducten.

www.mrbluesky.com

 

CASSECROUTE  / Samen rond de tafel

Het Belgische Cassecroute presenteert op Interieur twee nieuwe tafels: ’L’ellipse gourmande‘ en ‘Table d’amis’.

‘L’ellipse gourmande’ is een picknicktafel in de vorm van een ellips, in iroko hout. Het is een variant op de populaire ‘La Grande Ronde’ die Wim Stevens eerder voor Cassecroute ontwierp. ‘L’ellipse gourmande’ biedt plaats voor maximaal 16 personen.

‘Table d’amis’ is een kleine, ronde tafel gemaakt uit aluminium en staal die u rond een boom vast maakt. Leuk én duurzaam met een diameter van slechts 60 cm.

www.cassecroute.be

 

PHYTOPHILLER / Oog voor planten

De “Phytophiler” is een collectie handgedraaide terracotta potten van het Italiaanse Dossofiorito waarop een serie functionele toevoegingen gemaakt zijn, die de dagelijkse zorgen voor planten in onze leefruimte suggereren. Deze additionele elementen representeren onze pogingen tot interactie met de plantenwereld, door methodes en gevoeligheden die typisch menselijk zijn.

www.dossofiorito.com/

 

DAILY NEEDS / Praktische ecologie

cassecroute-daily-needs-01Daily Needs is een gamma van modulaire productelementen om te tuinieren en kleinvee te houden. Met Daily Needs wil Studio Segers moestuinieren en kippen houden stimuleren op een beperkte oppervlakte. Zo brengen ze een mentaliteitsverandering teweeg en willen ze de ecologische voetafdruk van gezinnen verlagen.

De gebruiker kan zijn eigen samenstelling maken uit een kippen- of konijnenhok, een groententeeltbak (of serre), een compostbak, een berging voor tuingereedschap en een recipiënt voor het opvangen van regenwater. De esthetische vormentaal van Daily Needs verwijst naar de archetypische huisvorm.

Het gamma wordt grotendeels vervaardigd uit thermisch behandeld dennenhout en zwarte betonplex. Het materiaal laat toe om het in elke natuurlijke omgeving te plaatsen zoals stadstuinen, terrassen, openbare plaatsen, maar ook rust- of verzorgingstehuizen.

Het project kwam tot stand binnen het Limburgse innovatietraject DoDesign. Het is een van de vier innovatietrajecten waarbij ontwerpers naar aanleiding van het verdwijnen van Ford Genk samen met bedrijven uit de lokale maak- en productie-industrie zoeken naar nieuwe productiemogelijkheden en toepassingen.

Daily Needs was dit jaar winnaar van de jaarlijkse Ecodesign Award PRO van OVAM in de categorie ‘Product in ontwikkeling’ en ontving de Henry van de Velde label 2014 van Design Vlaanderen.

https://studiosegers.be/en/d/detail/daily-needs

 

OASE  / Nomadisch zitcomfort

Oase is een veelzijdig outdoor furniture concept voor stadsnomaden, ontworpen door de internationaal bekroonde designer Tom De Vrieze voor het nieuwe label Eauase. Alle functies zijn erin verweven: zitten, liggen, zonnen, slapen, eten… Het is een multifunctioneel en modulair ontwerp dat in verschillende stappen aangekocht kan worden: ligbed, tafel, dakhemel, bijzettafel, stoelen… Voor de vulling van de zitting werd een bijzonder opencelling schuim gebruikt. De bekleding is gemaakt van een speciaal ontwikkelde polyamidevezel. Voor het tafelblad is er de keuze uit gecertificeerd, duurzaam Accoya of Corian. De metalen onderdelen zijn een combinatie van aluminium en roestvrij staal.

www.eauase.be

 

J.ACK / De designduivel

tradewinds Jack

J.ack van Tradewinds is een design ‘duiveltje’, een steekkar op twee wielen uit glasvezel buizen en aluminium, wat hem uiterst licht en handig maakt.De achterkant wordt bedekt met voltapijt om ladingen te beschermen en te beletten dat kleinere pakken eruit vallen. Een regelbare elastiek met haak helpt je de lading vast te maken.

www.Trade-winds.be

 

SHELT^R / Het nieuwe schuilen

shelter tradewinds

SHELT^R is een strakke tent die gemakkelijk op elke ondergrond kan gemonteerd worden zonder paal of touw. Ze kan gebruikt worden als schuilplaats of ornament in tuinen of parken. De vorm is geïnspireerd op de huisjes die kinderen tekenen, met een puntdakje en een vierkante gevel. Het geraamte is een stalen constructie die werd verzinkt om duurzaamheid te verzekeren. Rondom het frame wordt een weersbestendig zeil strak gespannen.

www.Trade-winds.be

 

CULT / Moestuin op niveau

tradewindscult

CULT van Tradewinds is een moestuin op pootjes, ontworpen om je eigen groenten en kruiden te kweken zonder de nood aan een grote tuin. Je kan hem op je terras, naast je keuken of simpelweg in je tuin plaatsen. De 3 mm dikke gegalvaniseerde staalplaat en Paduk houten planken maken Cult onderhoudsvrij en duurzaam gedurende decennia.
www.Trade-winds.be

 

PICNIC / Buiten werken

bulvano picnic

PicNic van het Turkse Nurus D Lab is ondanks de naam niet op de eerste plaats bedoeld als picknicktafel, maar eerder als een comfortabel buitenbureau en -vergadertafel. Het wordt in België dan ook verdeeld door de Mechelse kantoorspecialist Bulvano.

www.bulvano.be/

 

MIRTOON  & SIDRA / Hippe waterslang

Mirtoon_10_serie_01

Dat een waterslang niet saai hoeft te zijn bewijst het nieuwe Belgische label ZEE met de kleurrijke waterhaspel Mirtoon en de muurversie Sidra. ‘Een compleet esthetisch redesign van de welgekende waterslang, praktisch en discreet die zich dank zij de kleur perfect integreert in de omgeving of net opvalt,’ zo stelde de de Henry van de Velde Label jury die dit ontwerp van de Antwerpse Studiodott bekroonde. Gemaakt in ABS en verkrijgbaar in vier kleuren: roos, groen, zwart en wit.

www.zeedesign.be/

 

LEVANTINE  / Waterdesign

levantine_green_01

Levantine van het Belgische label ZEE is een speelse en tegelijk strakke buitendouche, ontworpen door Alain Gilles, Belgische ‘Designer of the Year’ in 2012. Hij past perfect bij de hippe tuinslang Mirtoon van ZEE.

www.zeedesign.be/

 

HOTSPOT / Bedrieglijke eenvoud

hotspot

De Hotspot tafel die Alain Berteau ontwierp voor Objecten Systems heeft alles om uit te groeien tot een designklassieker: eenvoudig en toch elegant. Gemonteerd op een modulair metalen frame met panelen in wit of houtkleur, is ze gemakkelijk verplaatsbaar.
www.objekten.com

 

LAMPE GRAS XL / Modernistisch icoon

lampe gras

Het Franse DCW Editions lanceerde een XL-versie voor buiten van de iconische metalen Gras Lamp van Bernard-Albin Gras uit 1922. Oorspronkelijk bedoeld als kantoorlamp, werd ze al snel in de armen gesloten door modernistische architecten als Le Corbusier en Robert Mallet-Stevens. De XL outdoor-versie is iets groter dan de modellen voor binnenshuis, maar even iconisch.

www.lampegras.fr

 

BETOM OUTDOOR  / Beton is meer dan grijs

BETOM 28 AUG 2014-0476

Tom Ryckeboer van het West-Vlaamse BeTom-Design toonde op Interieur een gamma design tafels en banken in beton. De produkten van BeTom-Design worden vervaardigd met een ultra-hoge sterkte beton met vezelwapening. Dit maakt het mogelijk om zeer fijne, slanke en rechtlijnige vormgeving te realiseren. Het is een zelfnivellerend beton dat geen verdere verdichting vergt.

www.betom-design.be