Belg heeft ook een tuin in de maag

Een tuin maakt ons gelukkig, minder gestresseerd en doet ons meer thuisvoelen in onze woning. Dat blijkt uit cijfers van ILIV, Kenniscentrum over het belang van thuis, over thuis en thuisgevoel.

Driekwart van de Belgen (74%) heeft een tuin, en dat percentage loopt nog op voor gezinnen met kinderen. 14 % heeft enkel een terras en14% heeft geen van beide. Een tuin is een belangrijk onderdeel van thuis en thuisgevoel. Op de vraag “Wat maakt dat jij je ergens thuisvoelt?”, stelt de Belg ‘mensen’ op de eerste plaats en een tuin op de tweede plaats. Zicht op groen staat op de zesde plaats. Mensen worden gelukkig van groen: wie buiten kan zitten is minder gestresseerd, voelt zich meer thuis en staat gelukkiger in het leven.


Wie geen tuin heeft, droomt ervan. Wie geen terras heeft, wil een groen uitzicht, want ook dat is thuisgevoel. Vraag een Belg naar zijn droomwoning en hij fantaseert in de eerste plaats over een tuin: 58% vindt een tuin een must voor een droomwoning.

De moestuin is weer helemaal terug: bijna de helft (44%) van alle Belgen met een tuin kweekt zelf groenten, waarvan één op de drie (31%) regelmatig tot altijd. Zelfs in de steden doen jonge hipsters en bewuste gezinnen massaal aan urban farming en vensterbank-tuinieren.

Voor kinderen is dat stukje groen één grote speeltuin. Wie dacht dat het kleine volkje alleen nog maar voor de tv hangt, of gamet tot ze kramp krijgen, heeft het mis. Maar liefst 82% van de kinderen – in gezinnen met een tuin – speelt geregeld tot vaak in de tuin. Kinderen in grote steden spelen minder vaak in de tuin dan kinderen in landelijk gebied (69% vs 89%), maar zelfs in de stadstuintjes wordt nog heel wat afgespeeld. Groen is belangrijk, zeker in drukbevolkte steden, waar de volkstuintjes aan populariteit blijven winnen.

Grenzen aan de droom

Volgens de laatste berekeningen van de Vlaamse overheid, Departement Ruimtelijke Ordening, neemt de Vlaming gemiddeld 571m2 in beslag, dat is meer dan 25% van de oppervlakte van Vlaanderen. Met het oog op de verwachte bevolkingsgroei, van 6 naar 7 miljoen Vlamingen tegen 2050, is het nu meer dan ooit belangrijk om bewust om te springen met groen. België en zeker Vlaanderen wordt te klein om groen geluk groots te zoeken. Belgen zullen moet leren genieten van kleinere tuinen en van anders tuinieren. Tuindelen, volkstuintjes, balkonmoestuinen en verticaal tuinieren zitten nu al in de lift. Nu is het zaak dat zoveel mogelijk Belgen mee in die lift stappen.