The Waterbench / Een waterdoorlatend zitelement in beton [VIDEO]

Een bloembak die hemelwater opslaat. Een zitbank die veel sneller droog is. Op zich allebei geniale ideeën. Wat als je beide ideeën samenvoegt? Dat deed ontwerper Barbara Standaert. Ze creëerde een bloembak met een waterdoorlatende bovenzijde. Een elegant zitelement dat zowat overal geplaatst kan worden.

The Waterbench vangt in een spaarbekken van waterdicht beton regenwater op dat dient als waterreservoir voor de planten die verwerkt werden in het zitoppervlak. Het spaarbekken zorgt voor de buffering van 280 liter regenwater. Het gevolg is minder wateroverlast in steden en minder kostbaar water dat meteen naar riolen wordt afgeleid. Daarnaast droogt het zitoppervlak van de betonnen bloembank heel snel, waardoor het design een aangename groene, maar ook functionele plek creëert in steden, op pleinen, terrassen of in tuinen.


The Waterbench werd ontwikkeld door ontwerpster Barbara Standaert in samenwerking met betonfabrikant Ebema. Samen creëerden ze met poreus zowel als architectonisch beton een vernieuwend en uniek product. De Waterbench werd vorig jaar geselecteerd voor de Dutch Design Week in Eindhoven en werd op Interieur Kortrijk bekroond met de De Fast Track Design Award.