Tentoonstelling / Tuinarchitect Piet Oudolf en LOLA Landscape Architects over gecomponeerde natuur

Op 26 mei opent SCHUNCK in Heerlen de tentoonstelling Landscape Works with Piet Oudolf and LOLA: In Search of Sharawadgi. Aan de hand van uitvergrotingen van originele tekeningen, maquettes en (film)beeld laat de tentoonstelling een niet eerder vertoond perspectief zien op tuin- en landschapsarchitectuur. Overkoepelend thema is de impact van landschapsontwikkeling op de publieke ruimte, natuur en klimaatverandering.

 


In Search of Sharawadgi laat de ideeën en dromen zien van Piet Oudolf en LOLA Landscape Architects, afzonderlijk, maar vooral over hun hechte samenwerking en overeenkomstige visie op landschapsontwikkeling. Beiden werken vanuit een menselijk perspectief en streven naar de ontwikkeling van publieke ruimten die voor bezoekers en omwonenden betekenisvol zijn. Maak ook kennis met het ultieme visioen van Piet Oudolf en LOLA voor de toekomst: een wereldbos tegen de opwarming van de aarde. Een droom die kan beginnen in ieders tuin, klein of groot.

De tentoonstelling haalt aan de hand van onder andere tekeningen, foto’s, installaties en de vertoning van de film Five Seasons, The Gardens of Piet Oudolf, het landschap naar binnen. De tentoonstelling neemt bezoekers mee op reis en toont de transformatie van publieke tuinen en landschappen over de wereld. Van de High Line in New York, de tuinen van Hauser & Wirth in Somerset, de Star Maze in Tytsjerk naar de Leisure Lane in Parkstad. Dit is een route van bijna 26 km lang die de gemeenten Beekdaelen, Heerlen, Brunssum, Landgraaf, Kerkrade en Simpelveld met elkaar verbindt en waar biodiversiteit en aantrekkelijke beplanting centraal staan. Dit project van IBA Parkstad is aanleiding tot het maken van deze tentoonstelling.

LOLA en Oudolf bieden met hun werk oplossingen voor problemen voortkomende uit urbanisatie, massatoerisme en verkeer en het effect dat dit heeft op biodiversiteit, natuurontwikkeling en droogte. In reactie op het werk van Oudolf en LOLA Landscape Architects zijn speciaal voor de tentoonstelling gemaakte nieuwe werken te zien van de kunstenaars Joseph Beuys, Kie Ellens, Anne Geene, Giuseppe Licari, Geert Mul, Darcy Neven, Vijai Patchineelam & Adrijana Gvozdenovic en Sanne Vaassen. Ze tonen een bijzonder perspectief op zowel de praktijk van het landschapsontwerp als op grotere vraagstukken zoals klimaatopwarming en de werking van de natuur op onze gezondheid.

In samenwerking met uitgeverij nai010 presenteert SCHUNCK een boek over de tentoonstelling.

 

De tentoonstelling is, afhankelijk van dan geldende COVID-19 maatregelen, open van 26 mei tot en met 17 oktober 2021.