Tentoonstelling In Volle Bloei zet 17de-eeuwse bloem in de spotlight

Van 10 februari tot 6 juni 2022 trakteert het Mauritshuis in Den Haag zijn bezoekers op een bont boeket, bestaande uit de beste bloemstillevens uit de 17de eeuw. De tentoonstelling In Volle Bloei besteedt extra aandacht aan vrouwelijke kunstenaars die in dit genre furore maakten en een grote rol speelden in de ontwikkeling van de botanische wetenschap.

 


Het museum bezit zelf een rijke verzameling bloemschilderijen. Niet voor niets behoren deze geschilderde boeketten tot de populairste werken uit de collectie. Aangevuld met bruiklenen, schilderijen, prenten en tekeningen, van over de hele wereld vertelt In Volle Bloei het fascinerende verhaal van de geschiedenis van de ‘verering van Flora’.

De meeste schilders uit de periode 1600-1630 maakten gedetailleerde fantasieboeketten waarin aan elke bloem de uiterste zorg was besteed. En hoe meer soorten en hoe zeldzamer, hoe beter. Na 1630 veranderde deze stijl. Het werd steeds belangrijker gevonden dat het er allemaal uitzag alsof het naar de werkelijkheid was geschilderd.

In de tweede helft van de 17de eeuw kreeg het bloemstilleven een upgrade, met ‘ontploffende’ boeketten als gevolg. De tulp, akelei en kievitsbloem kregen gezelschap van bijzondere soorten als provenceroos, sneeuwbal en slaapbol. Rond 1700 nam het vuurwerk in de vazen iets af en keerden de schilders terug naar een wat rustiger bloembeeld.

Foto’s: Mauritshuis, Den Haag

Mauritshuis.nl