Strengere eisen voor tuin- en parkmachines

De Europese wetgeving stelt steeds strengere eisen aan de emissie van benzine- en dieselmotoren. Alle tuin- en parkmachines, ook kleinere, moeten vanaf 2019 aan nieuwe eisen voldoen.
Tuin- en parkmachines met diesel- of benzinemotoren stoten schadelijke stoffen uit, zoals fijnstof (roetdeeltjes), koolwaterstoffen (HC), CO en NOx.

Nu moeten grotere motoren voldoen aan normen van de EU. Ze zijn daarom voorzien van een aanduiding die iets zeggen over de uitstoot of emissie. Stage is zo’n aanduiding die u tegen komt bij bouwmachines, landbouwmachines en trekkers. Tier is de Amerikaans aanduiding, die komt grotendeels overeenkomt met de Europese aanduiding.


Vakblad Tuin en Park Techniek zet die verschillende aanduidingen op een rij in het artikel ‘Strengere eisen aan kleine motoren‘.

Alternatieve brandstoffen
De emissie-eisen worden aangescherpt, schrijft het vakblad. Vanaf 2019 moeten ook kleinere machines, machines met een vermogen van minder dan 19 kW (26pk) aan eisen voldoen. Dat geldt dus ook voor handgedragen gereedschappen als een kettingzaag. De machines moeten schoner.

De meest vervuilende machines zijn machines met luchtgekoelde tweetaktmotoren. Bij het verbrandingsproces komt bij die machines ook onverbrande brandstof naar buiten. En bij dieselmotoren is de uitstoot van NOx en roet een heikel punt.

Er zijn wel schonere alternatieve brandstoffen voor de dieselmotor, zoals een GTL-brandstof, maar de wetgeving houdt nog geen rekening met de brandstof die wordt getankt. Benzinemotoren zijn schoner, maar die hebben weer het nadeel dat ze beperkt houdbaar zijn.

Fabrikanten investeren nu in nieuwe ontwikkelingen. Ze bekijken hoe ze op de nieuwe eisen kunnen inspelen.

Bron: Groenkennisnet.nl