Stem de OLV Beuk van Lummen tot Europese Boom van het Jaar 2019 [VIDEO]

De Lummense Onze-Lieve-Vrouwebeuk werd vorig jaar tot ‘Baillet Latour Boom van het Jaar 2018’ verkozen door het publiek, dat 3.595 stemmen uitbracht op de boom. Nu dingt de ‘Boom van het Jaar 2018’ mee naar de titel ‘Europese Boom van het Jaar 2019’

Het is een prachtige boom met speciale wortels, door klimmende kinderen blootgelegd.


1.   De boom staat op een unieke locatie in een beschermd parkbosje achter de bedevaartkapel van OLV van de Beukenboom uit 1641.

2.   Achter de boom steekt een interessant verhaal dat teruggaat tot het begin van de 17de eeuw, toen er ter plaatse een dikke oude beuk stond met een Mariabeeldje in een holte ervan.

3.   De boom neemt een speciale plaats in binnen de lokale gemeenschap. Onder de boom zijn banken voorzien vanwaar op zo een 250 mensen vieringen en schouwspelen kunnen bijwonen.

4.   Een dergelijke volwassen boom heeft een belangrijke klimaatfunctie door CO2 te capteren uit de lucht en deze op te slaan in zijn hout.

5.   Deze boom als kandidaat van eigen bodem verdient de steun van eenieder uit Lummen, Limburg en Vlaanderen die een hart voor bomen heeft en één of meer e-mailadressen.

 

U kunt tot 28 februari uw stem uitbrengen op de website treeoftheyear. Per e-mailadres kan één geldige stem worden uitgebracht.

De resultaten worden bekend gemaakt op 19 maart 2019.