Studiedag ‘Groene vormgeving van herdenken en herinneren’

Platform Groen erfgoed organiseert op woensdag 6 maart 2019 van 13 tot 17 u in Amersfoort een studiedag over ‘Groene vormgeving van herdenken en herinneren’.

Hoe gedenk je het onzegbare? Hoe maak je verdriet en herinnering gezamenlijk beleefbaar in de openbare ruimte? Hoe geef je een groene vorm aan ‘opdat wij niet vergeten’? Het thema van het platform Groen erfgoed op woensdag 6 maart is de groene vormgeving van herdenken en herinneren.


We nemen locaties in Nederland en België onder de loep waar geschiedenis wordt herdacht, met het oog op de toekomst. Huidige maatschappelijke wensen met betrekking tot herdenking en herinnering vragen om inpassing. Soms is herdenken op de plek zelf niet mogelijk en wordt een andere plek gezocht. Hoe geef je een nieuw gekozen plek dan toch betekenis en waarde?

Sprekers zijn onder meer:

• Simen Brunia, boomspecialist bij Bomencheck, over herinneringsbomen;
• Brigitte de Kock over Kamp Vugt, van concentratiekamp tot herinneringscentrum;

• Robbert de Koning, Landschapsarchitect, over het verhaal achter en over het monument ter nagedachtenis aan de 298 slachtoffers van de MH17 vliegramp in 2014;

• Steven Delva, landschapsarchitect, over het Landschap als laatste getuige: Het Iepers landschap mag niet gezien worden als lege achtergrond van de Eerste Wereldoorlog. De Ieperboog is een levende entiteit, waarvan de vorm en betekenis voortdurend wijzigen voor nieuwe generaties.

Zie hier voor meer details