Stefano Boeri ontwerpt bomengebouw in Antwerpen

De Italiaanse architect Stefano Boeri, vooral bekend van zijn Bosco Verticale in Milaan, ontwerpt ook een met bomen beplant gebouw, het Palazzo Verde, in de Antwerpse wijk Nieuw Zuid.

Nieuw Zuid is een groene, duurzame en gemengde woonwijk van 20 ha in opdracht van de stad Antwerpen. Triple Living werkte samen met de stad en architectenbureau Secchi-Viganò het masterplan uit, landschapsarchitect Bas Smets tekende het landschap. De nieuwe stadsbuurt is een groene woon- en werksite die duurzame stadsontwikkeling een nieuwe dimensie geeft. Ongeveer de helft van de site is bestemd voor groen.


Het gebouw van Boeri Architetti en OM / AR krijgt drie daktuinen met in totaal 86 bomen, 1000 struiken en 1200 planten die jaarlijks ongeveer 5,5 ton Co2 zuiveren. Er komt ook een grote semi-publieke binnentuin van 360 m2 naar een ontwerp van Bas Smets. Het gebouw zelf telt 67 appartementen.

Het ontwerp voor het Palazzo Verde is inmiddels klaar en de vergunningsaanvraag is ingediend. Als de bouwvergunning wordt goedgekeurd, kunnen de werkzaamheden nog voor de zomer van 2019 starten. Ontwikkelaar Triple Living gaat er vanuit dat de eerste bewoners in het voorjaar van 2022 hun intrek kunnen nemen in het nieuwe ‘groene’ gebouw.