Stadsmoestuin Abattoir wordt stilteplek tegen burn-outs

Op het dak van de Foodmet van de Abattoir in Anderlecht is de nieuwe stadsmoestuin van Atelier Groot Eiland ingehuldigd door staatssecretaris voor Digitalisering en VGC-collegelid voor Welzijn Bianca Debaets (CD&V). De stadsmoestuin is de ideale plek voor mensen met een burn-out of andere psychische problematiek om zich te ontspannen in de drukke stad, zo klinkt het.

 


“We wilden al lang een stilteplek creëren, want in de stad zijn er weinig plaatsen waar mensen even kunnen herbronnen”, stelt staatssecretaris Debaets.

De bouw van Foodmet met op het dak een grote moestuin maakt deel uit van het masterplan rond de Abattoir-site in Anderlecht. De 4.000 vierkante meter grote daktuin is de ideale plek voor de opleiding tot stadslandbouwer die de sociale economie organisatie Atelier Groot Eiland aanbiedt aan mensen met een burn-out of een andere psychische problematiek. Ook jongeren die schoolmoe zijn en in een Timeout-project zitten, kunnen in de stadsmoestuin aan de slag.

Met de moestuin achter de BelleVue-site in Molenbeek en de Abattoir-boerderij kan Atelier Groot Eiland nu op twee plekken biologische groenten telen voor haar sociaal restaurant Bel Mundo. “In beide tuinen kunnen 17 mensen aan de slag die bij ons in een arbeidszorgtraject zitten. Dankzij de inzet van de slimme technologie zullen we kunnen evolueren tot een ideale stadsmoestuin. Meten is immers weten”, aldus Tom Dedeurwaerder, coördinator bij Atelier Groot Eiland. De technologie wordt verzorgd door de Molenbeekse incubator B-Sprouts. Zij creëerden een sensornode die elk kwartier gegevens doorstuurt over de vochtigheidsgraad van de grond in de moestuin.

Bron: VILT