Stad Hasselt installeert als eerste Solar bank van Stradus Infra

Stad Hasselt nam zopas als eerste Belgische stad een Solar bank in gebruik. De bank is voorzien van geïntegreerde zonnepanelen en maakt het mogelijk mobiele telefoons, tablets, laptops en zelfs elektrische fietsen eraan op te laden.

Het gamma Solar straatmeubilair van Stradus Infra is een collectie zitbanken en tafels voorzien van geïntegreerde zonnepanelen die het opgevangen zonlicht omzetten in groene energie, die op haar beurt ingezet kan worden voor het opladen van mobiele telefoons, tablets, laptops en zelfs elektrische fietsen. Stad Hasselt, eind vorig jaar nog uitgeroepen als ‘smartest city’ van het land, nam recent als eerste Belgische stad een Solar bank in gebruik.


De bank kreeg een plaats in het Stadspark van Hasselt. “Als Hasselt het in de toekomst van hernieuwbare energie moet hebben, dan zal het die in de eerste plaats moeten halen uit de zon” stelde Joost Venken, Hasselts schepen van Energie en Duurzaamheid. “Het initiatief is vooral sensibiliserend bedoeld. Meer nog dan een massa aan folders geeft zo’n bank aan tot wat je met zonne-energie allemaal in staat bent. Anderzijds is er natuurlijk ook het volume: zonnepanelen kunnen tegenwoordig op grote schaal geïntegreerd worden tegen relatief voordelige prijzen. Telkens gaat het om lokaal geproduceerde energie met een zo direct mogelijke afname.”

Stad Hasselt, die een voortrekkersrol wil spelen inzake duurzaamheid, is fier als eerste de bank in gebruik te hebben genomen, al twijfelt Mr. Venken er niet aan dit ze snel niet meer de enige zullen zijn.  “Beschouw het als een stukje extra service voor de bezoekers van het park”, zegt Venken. “De bank wordt aangesloten op het net zodat overtollige stroom daaraan terug wordt afgegeven én de bank bij gebrek aan zonlicht ook zal werken. Stad Hasselt mag dan nu wel de primeur hebben, het is mijn stellige overtuiging dat je dit slim, hoogtechnologisch straatmeubilair in de toekomst overal zal aantreffen.” Na de zomer bekijkt de stad of er nog meer Solar banken komen. Dit mogelijk op de studentencampus, zodra de werken klaar zijn. En na de heraanleg van het stadspark krijgt deze eerste bank wellicht nog een andere plek.

 

p2-6204-800x600-