Planten voor ieders tuin

Een lijst van 250 bloemen, planten, heesters en bomen die in geen enkele tuin zouden mogen ontbreken. Dat was de uitdaging die plantenkenner wijlen Harry van Trier en tuinaanlegger Jan Hendrickx aangingen op vraag van Marie Mertens van de Belgische Federatie Groenvoorzieners. Bedoeling was om een handig naslagwerk op te maken voor tuinliefhebbers, maar ook voor tuinontwerpers en tuinaanleggers.

 


Om tuinliefhebbers en professionelen ui de tuinsector een houvast te geven en wegwijs te maken in het ruime plantenaanbod, sloegen botanici, plantenkwekers en de groensector de handen in elkaar. Die unieke samenwerking resulteerde in deze gebruiksvriendelijke plantengids met 250 basisplanten voor de tuin.

Daaronder evidente en terecht veel gebruikte planten, zoals Cornus, Hydrangea, Lavendula, Pachysandra, Pennisetum, Spiraea, Symphoricarpos, Tiarella en Wisteria. Maar ook tal van veel minder bekende en ten onrechte veel te weinig gebruikte planten als Osmanthus, Stewartia, Styrax, Trillium, Zelkova en Zenobia.

Elke plant wordt kort beschreven aan de hand van enkele foto’s en de belangrijkste relevante kenmerken, zoals omvang, bloei en bloeitijdstip, bladkleur en uiteraard winterhardheid en groeivereisten. Bovendien wordt bij elke plant vermeld waar hij in België te vinden is.

Het gaat weliswaar alleen om soortbeschrijvingen, voor details over de beste variëteiten of cultivars, moet u andere gidsen raadplegen. “Het is onze wens dat dit boek een werkdocument wordt dat als basis kan dienen om het gebruik en het juist verwerken van planten te ondersteunen,” schrijft mede-initiatiefnemer, kweker Jan Oprins.

‘De planten voor ieders tuin’ is een onmisbare gids voor elke tuinontwerper en tuinaanlegger en voor iedereen die met planten werkt.

 

DSC_0453 copy

Jan Hendrickx en Harry van Trier. De planten voor ieders tuin. Stichting Kunstboek, 2016

ISBN 978-90-5856-542-6