Skypark Seoul / Park op voormalig snelwegviaduct [VIDEO]

In Seoul, de hoofdstad van Zuid-Korea, is zopas een spectaculair nieuw park geopend, het Skypark, op een voormalige snelwegviaduct. Over een lengte van 983 meter kunnen inwoners van de stad langs bomen, planten, galeries, winkels en een theater wandelen. ‘Seoullo 7017’ is ontworpen als een verzameling van meerdere kleine tuinen, met ieder een eigen compositie, kleur, geur en identiteit.
Het Nederlandse architectenbureau MVRDV won de opdracht in 2015 en heeft het winnende ontwerp uitgewerkt met de Nederlandse landschapsarchitect Ben Kuipers en de lokale bureaus DMP en KECC.

 


 

Een levende bibliotheek

Het viaductpark ligt 16 m hoog, direct naast het Centraal Station van Seoul en zorgt voor een aantrekkelijker, groener centrum.

 

 

Het viaductpark omvat 228 lokale plantensoorten, die zijn verspreid over 645 potperken. De komende tien jaar zullen er nog eens 24.000 bomen, struiken en bloemen gaan groeien. Het is een levende biobliotheek van de Koreaanse flora, die hier naar het stadscentrum is gehaald.

 

Het groen is geplant in grote cirkelvormige betonnen bakken van verschillend formaat en verschillende hoogtes. De bakken zijn geordend naar plantenfamilies. Deze families zijn geordend volgens het Koreaanse alfabet, wat een opvallende ruimtelijke compositie oplevert, zegt architect Winy Maas van MVRDV.

 


Het parklandschap krijgt per seizoen een ander aanzicht. Zo zal de herfst worden gedomineerd door de felgekleurde bladeren van een esdoornfamilie en bepalen fruitbomen en struiken het karakter in de zomer. Hieronder is een impressie te zien van het herfstbeeld.

Het Skypark geldt ook als ‘kas’ waarin planten worden gekweekt die worden gebruikt voor stedelijk groen op andere locaties.

 

 

 

 

Multifunctioneel

Naast de bloemen en planten zijn ook vijvers, trampolines, culturele en commerciële activiteiten ondergebracht in ‘potten’. Bij de horecavoorzieningen, winkels en het theater is het groen opgetild naar het dak. Op twee plekken is ruimte gecreëerd voor een rosarium en magnoliapark, waar ook evenementen georganiseerd kunnen worden. Verder is het viaduct voorzien van nieuwe bruggen en trappen, die het park verbinden met de omringende stadswijk.

Foto’s Ossip van Duivenbode / MVRDV / Ben Kuipers