Landschappelijk paviljoen van Renzo Piano in Château La Coste [VIDEO]

Tussen de wijngaarden van het Château La Coste in Le Puy-Sainte-Réparade bij Aix-en-Provence is een nieuw tentoonstellingspaviljoen van het Italiaanse bureau Renzo Piano Building Workshop ingehuldigd. Het grotendeels ingegraven paviljoen gaat naadloos op in de prachtige omgeving.

 


Sinds de Ierse vastgoedmagnaat en kunstverzamelaar Patrick McKillen in 2004 het 200 hectare grote wijndomein van Château La Coste kocht, is het uitgegroeid tot een bedevaartplaats voor kunst- en architectuurliefhebbers.

 

 

Verspreid in de wijngaarden staan tientallen kunstwerken van bekende kunstenaars als Louise Bourgeois, Tracey Emin, Andy Goldsworthy, Alexander Calder, Richard Serra, Franz West, Ai Weiwei enzovoort.

De Franse sterarchitect Jean Nouvel bouwde er een ultramoderne wijnkelder, de Japanse architect Tadao Ando een schitterende expositieruimte en Frank O. Gehry een bizar muziekpaviljoen. Voorlopig laatste architecturale parel is het nieuwe fotografiemuseum annex wijnkelder van de Italiaanse architect Renzo Piano.

Hier kunt u een reportage bekijken over de tuinen en de kunst van het Château La Coste.

 

Paviljoen Renzo Piano

Profiterend van de natuurlijke topografie van het terrein is het gebouw van 285 m2 grotendeels ingegraven in een helling. Een pad leidt de bezoekers als door een holle weg van het toegangsgebouw naar de nieuwe expositieruimte. Het gebouw zelf opent zich met grote glazen vensters op een grote waterpartij en op het prachtige landschap.

 

 

Heel bijzonder is de dakconstructie die bestaat uit metalen bogen die overdekt zijn met een soort zeildoek, en die het grafisch ritme van de wijngaarden overneemt.

 

Foto’s: stéphane aboudaram | we are content(s)