Sir Geoffrey Jellicoe Award voor Kongjian Yu

De Chinese landschapsarchitect Kongjian Yu wint de Sir Geoffrey Jellicoe Award 2020. Kongjian Yu is de oprichter van Turenscape, een van de eerste en grootste particuliere architectuur, landschapsarchitectuur en stedenbouwkundige praktijken in China.

 


De Sir Geoffrey Jellicoe Award, ingehuldigd door IFLA in 2005, eert een levende landschapsarchitect wiens “prestaties en bijdragen een unieke en blijvende impact hebben gehad op het welzijn van de samenleving en het milieu en op de promotie van het beroep van landschapsarchitectuur.” Het is de hoogste eer die IFLA een landschapsarchitect kan schenken. De prijs is vernoemd naar de Britse landschapsarchitect Sir Geoffrey Jellicoe, een van de oprichters van IFLA.

Al meer dan 20 jaar vecht Kongjian Yu in zijn academische carrière tegen de verslechterende stedelijke ecologie en het milieu. Yu definieert landschapsarchitectuur als de kunst van het overleven. Zijn baanbrekende onderzoek naar Ecologisch Veiligheidspatroon (1995) en Ecologische Infrastructuur, Negatieve Planning en Sponge Cities (2003) is door de Chinese overheid overgenomen als raamwerk voor landelijke ecologische beschermings- en herstelcampagnes. Hij speelde een belangrijke rol bij de oprichting van de Graduate School of Landscape Architecture aan de Universiteit van Peking, en is oprichter en hoofdontwerper van het College of Architecture and Landscape Architecture. Zijn werk is gepubliceerd in toonaangevende tijdschriften zoals Landscape Architecture Magazine, Topos, Domus, Architecture Review, Architectural Record en Architecture Design.
Volgens de Jury is Yu “ongetwijfeld een van de meest invloedrijke landschapsarchitecten ter wereld. De zichtbaarheid van zijn spraakmakende ontwerpwerk en zijn lezingen en educatieve activiteiten hebben een grote impact op professionals en studenten, maar ook op een breder publiek – met de kans om de perceptie van het beroep te veranderen”.

Enkele bekende realisaties

Shanghai Houtan Park

Harbin Qunli Stormwater Park

Qinhuangdao Red Ribbon Park

Zhongshan Shipyard Park

Rice Campus van Shenyang Jianzhu University

Tianjin Quaoyuan Park

Jinhua Yanweizhou Park

Quzhou Luming Park

Sanya Mangrove Park