Sculpturen Daniel Libeskind in tuinen Paleis Het Loo

In de tuin van het koninklijke Paleis Het Loo worden vanaf 2 april 2019 vier sculpturen naar ontwerp van de Pools-Amerikaanse architect Daniel Libeskind getoond. De kunstwerken ‘The Garden of Earthly Worries’ heeft hij speciaal voor Het Loo ontworpen.

In ‘The Garden of Earthly Worries’ presenteert Libeskind vier abstracte beelden die de elementen ozon, distikstofmonoxide (lachgas), methaan en koolstofdioxide symboliseren. Volgens de kunstenaar zijn deze gassen schadelijke bijproducten van menselijk handelen. Ze dragen bij aan de onbalans in de natuur, leidend tot onomkeerbare klimaatveranderingen met desastreuze gevolgen voor mens en natuur.


De 17e-eeuwse paleistuin Het Loo verbeeldt het paradijs, als een menselijke weerspiegeling van de perfecte natuur. De aarde verandert echter zienderogen onder invloed van het menselijk handelen. Met de vier beelden plaatst Libeskind een groot contrast in de barokke paleistuin.

Studio Libeskind ontwierp musea en andere culturele en openbare gebouwen wereldwijd, zoals het Joods Museum in Berlijn en het masterplan voor de herbouw van het World Trade Center in New York. Daniel Libeskind is ook ontwerper van het nog te realiseren Holocaust Namenmonument in Amsterdam.