Ruhrgebied lanceert Groen Decennium [VIDEO]

In 2017 is de Duitse stad Essen Europese Groene Hoofdstad. En in 2027 organiseert het Rurhgebied de Internationale Gartenschau (IGA). Voor het Ruhrgebied het begin van een Groen Decennium.

 


Het Ruhrgebied en dan zeker de stad Essen hebben de voorbije jaren een groene metamorfose ondergaan. Dat werd bekroond met de Europese titel Groene Hoofdstad 2017 omwille van de voorbeeldige initiatieven op het vlak van milieubescherming en de strijd tegen de klimaatopwarming, onder meer met betrekking tot de behandeling en het gebruik van water, met name het beheer van regenwater in de publieke groene ruimtes.

 

Essen, vroeger een belangrijk centrum van de kolen- en staalindustrie, is vandaag een van de groenste steden van Duitsland is. Voormalige industrieterreinen werden bijvoorbeeld omgevormd tot hedendaagse stadsparken.

 

 

 

Industrieel verleden

Essen koestert tegelijk ook zijn industrieel verleden. Met als absolute speerpunt het vroegere mijncomplex Zollverein XII dat enkele jaren geleden zelfs werd uitgeroepen tot UNESCO Werelderfgoed als representatief voorbeeld van de zware industrie in Europa. Met de 55 meter hoge schachttoren als blikvanger, is Zollverein het bekendste industriële erfgoed van het Ruhrgebied. De bakstenen gebouwen werden in het begin van de 20ste eeuw ontworpen door de modernistische architecten Fritz Schupp en Martin Kremmer, en gelden als iconen van industriële architectuur.

Zollverein is ook het symbool van de “Strukturwandel” van het Ruhrgebied. Nadat de mijn in 1986 werd stilgelegd, kreeg ze een tweede leven als centrum voor de creatieve industrie, toeristische attractie en evenementenlocatie.

Rem Koolhaas van Oma ontwikkelde het masterplan voor de site. Tot de interessantste bouwwerken behoren het oude ketelhuis – door Norman Foster omgebouwd tot het Red Dot designmuseum – de kolenwasserij waarin nu het Ruhrmuseum is gevestigd, en de designacademie in een mysterieus nieuw gebouw van het Japanse SANAA.

Het landschapontwerp is van Henri Bava van het Frans-Duitse Agence-Ter. Het doel van het plan was om de sfeer van industriële ruïne door te trekken en om successietuinen toe te voegen. De voormalige spoorrails naar de cokesfabriek zijn bewaard gebleven en fungeren nu als voet- en fietspaden. Op een afgeplatte terril tussen schacht XII en de cokesfabriek legde kunstenaar Ulrich Rückriem een beeldenpark aan met imposante stenen sculpturen

 

 

IGA

In het komende decennium zullen in het kader van de de Internationale Gartenschau (IGA) vijf nieuwe parklandschappen aangelegd worden en 20 à 25 bestaande parken en tuinen verder uitgebouwd worden.