Roularta investeert in natuurruimte

Het mediabedrijf Roularta geeft bijna 6 ha van zijn reserve aan industriegronden in Roeselare een nieuwe bestemming als zone voor biodiversiteit. Daaronder ook een nieuw bos.

Het departement Omgeving van de Vlaamse overheid riep in 2018 ondernemingen op om de Green Deal Biodivers Bedrijventerrein te onderschrijven. Dat viel bij uitgeversbedrijf en drukkerij Roularta niet in dovemansoren, ook al omdat het mediaconcern duurzaamheid al langer hoog in het vaandel droeg.


In 2006 kocht het bedrijf circa 8 ha grond bij in functie van de verdere uitbreiding van de productie. Maar na de creatie van extra drukkerij- en kantoorruimte bleef een groot stuk braak liggen. Aanvankelijk deed die grond vooral dienst als een groene geluidsbuffer tussen de aangrenzende woonzone. Nu heeft het bedrijf beslist om een zone van 5,8 ha te bestemmen voor biodiversiteit. Dat moet helpen om uiterlijk tegen 2040 een CO2-neutraal bedrijf te zijn.

Het terrein omvat onder meer bloemenborders en bloemenweiden aan de straatkant en achteraan een gesynusmaaide bloemenweide (in 3 zones, die per jaar zullen ingezaaid worden en die elk om beurt maar om de 3 jaar zullen gemaaid worden om zo een diverse houtstructuur te creëren) bij de honingbijen, afgewisseld met wilde rozen partijen die zullen zorgen voor hoogteverschillen. Verder zandheuveltjes voor bloemen en zandbijen, een heesterstructuur op de geluidsberm, solitaire bomen, een wadi met zachte oevers en een wilde poel, kasten voor honingbijen en nestkasten voor een torenvalk, en wandelpaden. Op 1,2 ha van de totale groenzone komt er een bos. Eind november 2021 werden reeds 16.000 bomen geplant. Het bos is toegankelijk voor het publiek.

De realisatie werd bekomen onder begeleiding van Piet Desmet (Natuurpunt Mandelstreke), Mathieu Foré (Agentschap Natuur & Bos), Katrien Geurts (West-Vlaamse Hart, provincie West-Vlaanderen), het Roularta Green Deal-team en Geert Bossaert (Landschapsarchitect). De aanleg gebeurde door de tuinaannemers Claude Veys, Silvère Vandeputte en Van Ackere.

Roularta Media Group won met dit initiatief de Award Biodivers Bedrijventerrein 2021 van het department Omgeving.