Rik Wouterstuin Mechelen genomineerd voor Prijs Publieke Ruimte 2017

De Rik Wouterstuin in Mechelen is een van de laureaten voor de Prijs Publieke Ruimte 2017. Deze semi-publieke binnentuin in het historische stadscentrum maakt deel uit van het Mechelse parken- en tuinenplan.
Sinds 2008 zet Infopunt Publieke Ruimte de beste openbare ruimten in Vlaanderen en Brussel in de bloemetjes.

De Rik Wouterstuin is een kleine stadstuin die op 29 mei 2016 werd geopend. De tuin is een ode aan de vliet en aan Rik Wouters. Rik Wouters (Mechelen, 1882 – Amsterdam, 1916) stamt uit een familie van Mechelse houtsculpteurs. Leeuwenkopjes voor kasten maken, ruilt hij snel in voor ‘huiselijke zorgen’ en kleurige landschappen en portretten. Vanaf 1912 breekt hij artistiek door met zijn schilderijen en beelden waarin hij speelt met licht en kleur.


In de tuin werd een vlietje weer opengelegd: een lange vijver verbeeldt de oude loop van de vliet. Naast de vliet is een speelzone voor jonge kinderen voorzien, met daarin enkele kleine speelelementen. Achterin de tuin is een verblijfsplek met een beeldentuin met daarin replica’s van beelden van Rik Wouters. Stadsartiest Gijs Vanhee bracht een muurschildering aan op de tuinmuur achter de vliet, geïnspireerd op het werk van Rik Wouters.