Provincie Oost-Vlaanderen neemt enten van treurbeuk op protestants kerkhof Korsele
De erfgoedconsulent landschapszorg van Provincie Oost-Vlaanderen heeft samen met de boomspecialist van het Arboretum Rivierenhof entmateriaal genomen van de bekende treurbeuk op het protestantse kerkhof van Korsele (Horebeke).
Korsele huisvest de enige protestantse gemeenschap in België die sinds 1554 ononderbroken heeft bestaan. Het kerkhof in de ‘Geuzenhoek’ werd in 1824 geschonken door Willem I. Achteraan het perceel groeit een opgaande treurbeuk (Fagus sylvatica ‘Pendula’). Met zijn stam van ca. zes meter en weelderig afhangende vertakkingen bepaalt deze reus het karakter van de begraafplaats. Aan zijn wortels staat een ingegroeide grafsteen van 1867. Met zijn bijna 200 jaar is dit een van de oudste treurbeuken van het land.
“Deze indrukwekkende boom is sinds 1982 beschermd als monument. Hij verdient zonder twijfel een plaatsje in het erfgoedbomenproject van Provincie Oost-Vlaanderen. Bij dit project verzamelen de provinciale erfgoedconsulenten in samenwerking met specialisten enten, stekken of zaden van waardevolle historische bomen zoals eerder de Vollander in Zottegem en de bruine beuk in een kasteelpark in Waasmunster,” zegt gedeputeerde An Vervliet, bevoegd voor Erfgoed.
Vermeerdering en opkweek van de boompjes gebeurt in samenwerking met provinciaal domein Het Leen, Arboretum Rivierenhof en het INBO (Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek). Als de originele boom zou sterven – door ouderdom, ziekte of een gebeurtenis zoals een storm – biedt de Provincie het plantgoed terug aan. Afhankelijk van de situatie plant men dan een nakomeling van de erfgoedboom terug op de oorspronkelijke plaats, of op een andere erfgoedlocatie. Op die manier blijft het eeuwenoud genetisch materiaal van veteraanbomen verder leven. Via het erfgoedbomenproject zet Provincie Oost-Vlaanderen in op het behoud van waardevol houtig erfgoed en bewaart het genetische diversiteit. Soorten kunnen zich zo beter beschermen tegen de effecten van de klimaatverandering.
In 2021 zijn er dankzij het erfgoedbomenproject meer dan 100 baby-erfgoedbomen gekweekt.
Bron: oost-vlaanderen.be