Schiervelde in Roeselare wint Openbaargroen-award 2019

De VVOG-wedstrijd Groene Lente reikt ieder jaar een speciale award uit aan een openbaargroen-project dat gerealiseerd werd met een opvallende inbreng van een professionele tuinaannemer. Dit jaar gaat de prijs naar Site Schiervelde in Roeselare. De aanleg ervan gebeurde door groenaannemer Dewulf uit Ieper.

Met de openbaargroen-award willen VLAM (Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing) en VVOG (Vereniging voor Openbaar Groen) het maatschappelijk belang van openbaar groen in de kijker zetten en wijzen op de meerwaarde van een professionele aanpak door een tuinaannemer. De award werd op 19 december uitgereikt op de Finale Groene Lente in Oudenaarde.


De site Schiervelde bevat een evenementencomplex (de Expohallen), een sporthal, een voetbalstadion en het nieuwe zwem- en sportcomplex Sportoase. Door de bouw van het sportcomplex Sportoase drong een heraanleg van een van de parkings zich op. Het stadsbestuur wou van de gelegenheid gebruik maken om de vroegere asfaltvlakte aantrekkelijker en groener te maken, alsook de waterhuishouding te verbeteren. De nieuwe parking werd ontworpen door Chesney Decancq van de stad Roeselare, groenaannemer Dewulf uit Ieper realiseerde de groenaanleg.

Waterhuishouding

De rijweg werd in asfalt voorzien maar de parkeervakken werden uitgevoerd met de Square Cross van Stradus Infra als alternatief voor grasbetonstenen. De steen Square Cross (30x30x10 cm) is oorspronkelijk ontworpen als hulpstuk voor de Square (60x30x10 cm), een steen met drainageopeningen die in tegenstelling tot klassieke grasbetontegels veel variatie toelaat en waarmee meerdere patronen kunnen gecreëerd worden. Door de stenen gedeeltelijk in elkaar te haken, ontstaat een stabiel legpatroon met gaten van 10×10 cm. De gaten zijn opgevuld met substraat en er werd gras ingezaaid. Ter vervanging van de kantstroken tussen de parkeervakken, voorzien als looppad, heeft men gebruik gemaakt van een combinatie met stenen 20×10 cm. Hierdoor wordt het kruisjespatroon van de Square Cross niet onderbroken en is het voor de gebruikers toch comfortabel in- en uitstappen. Vooraan de nieuwe parking werd een buffergracht aangelegd en onder de parking werd een waterbufferzone voor 1000 m3 water met betonbuizen gerealiseerd, waardoor het hemelwater vertraagd wordt afgevoerd naar de rivier de Mandel.

Groene parking

De stad koos ook resoluut voor een groene parking. Om een maximale garantie te hebben op kwalitatieve groenaanleg werd deze apart uitbesteed. Groenaannemer Dewulf uit Ieper haalde die opdracht binnen. Er werden 40 Zelkova serrata ‘Village Green’ in een grote maat (40/45) geplant. Dat is een boom die sterk lijkt op olm en die in de herfst mooi verkleurt. In de middenberm werd Acer rubrum ‘Scanlon’ (maat 30/35) geplant waardoor een laaneffect naar de achterliggende parkings ontstaat. Op de grasvelden rondom werd Tilia cordata ‘Rancho’ (maat 30/35) aangeplant. Er werd geopteerd voor grote plantmaten om direct een groen effect te krijgen. Tussen de verschillende parkeervakken zijn blokken van haagbeuk, Carpinus betulus, aangeplant. Om te zorgen voor een goede zichtbaarheid en dus ook voor de veiligheid van voetgangers werd in de plantvakken langs de wandelpaden de lage en wintergroene struikklimop, Hedera helix ‘Arborescens’ voorzien. Bovendien werden her en der ruim 7000 diverse bloembollen geplant die zorgen voor extra kleurtoetsen in het voorjaar.