Preselectie Beroepenwedstrijd Beloftevolle Hovenier 2018

Na een reeks succesvolle edities zet de commissie ‘Jong Ondernemen’ van de Belgische Federatie Groenvoorzieners nogmaals haar schouders onder de beroepenwedstrijd voor onze toekomstige tuinprofessionals.


De tuinsector is het laatste decennium enorm veranderd. De grotere vraag en de toenemende complexiteit van de opdrachten zorgde het voorbije decennium voor een exponentiële groei aan professionele tuinmannen -en vrouwen. Met meer dan 8000 bedrijven en een geschatte omzet van meer dan 1 miljard euro is de tuinsector uitgegroeid tot een volwaardige economische sector met een eigen identiteit. Een sector dat voortaan ook duurzame carrière mogelijkheden biedt voor jongeren met interesse en respect voor levend groen.


De Beloftevolle Hovenier is voor onze toekomstige tuinprofessionals veel meer dan een wedstrijd.
Met hun deelname stellen ze zichzelf, hun vakkennis en hun creativiteit in de kijker, kunnen ze rekenen op een enthousiast onthaal door de sector en leggen ze de ideale basis voor een succesvol carrière pad.

Via de Beloftevolle Hovenier maakt de Belgische Federatie Groenvoorzieners een succesvolle koppeling tussen de betere bedrijven en het onderwijs en realiseren we drie doelstellingen in één initiatief:

–  De scholen ondersteunen in hun opdracht: een kwalitatieve opleiding aanbieden zodat onze jongeren snel werk vinden

–  De jongeren ondersteunen in hun droom: een duurzame carrière uitbouwen in één van de mooiste beroepen die er bestaan

–  De bedrijven ondersteunen in hun groei: een kwalitatieve up-to-date instroom van goede en gemotiveerde medewerkers die met trots een absolute meerwaarde injecteren in het beroep verzekeren

Preselecties

Alle scholen in Vlaanderen met een richting tuinaanleg van een land- of tuinbouwschool kunnen deelnemen. De deelnemende school selecteert zelf één team van 3 studenten en een leerkracht-coach die hen begeleidt. De leerkracht-coach is verantwoordelijk voor zijn/haar team. Tijdens de proeven mag hij/zij, behalve tijdens de voorziene momenten van overleg niet tussenkomen en moet het team de opdrachten volledig zelfstandig uitvoeren.

De preselecties gaan door op woensdag 21 februari in de Provinciale Tuinbouwschool in Kortrijk.

Na de preselectie van 2018 kunnen de 3 finalisten deelnemen aan de Startech’s Days op 19 & 20 maart 2018 van Worldskills Belgium waarmee zij zich kandidaat stellen samen met de 3 finalisten van ‘Le Meilleur Jeune Jardinier 2018’ om het Belgian Landscape Gardening Team te vormen voor de EuroSkills te Budapest (Hongarije).

De finale gaat door op vrijdag en zaterdag 11-12 mei 2018 met de Prijsuitreiking op zondag 13 mei 2018 tijdens de Tuindagen van Beervelde te 9080 Lochristi. De finale bestaat uit een gelijkaardige proef zoals in de preselectie, alleen wordt de spreekwoordelijke lat een stukje hoger gelegd. Ook de proef “plantenkennis”, een onmisbare vakkennis, blijft een onderdeel de wedstrijd. De leerlingen krijgen een aantal planten voorgesteld en worden getest op herkenning.

Dit jaar willen we een van die aspecten extra in de kijker zetten door het toekennen van De Prevent Agri Award voor het team / de school die het best scoort op het gebied van veiligheid en gezondheid op het werk. De jurering van dit onderdeel en de uiteindelijke uitreiking van de “AWARD” zal gebeuren door Prevent Agri, het initiatief dat in leven werd geroepen door de sociale partners van de Groene Sectoren met als doel “Het welzijn van de werknemers op de werkvloer van de groene sectoren blijvend te bevorderen”.

www.bfg-fbep.be