Pluimhortensia plant van de maand juli

De pluimhortensia, Hydrangea paniculata, is het minder bekende broertje van de ‘gewone’ Hortensia met de bolvormige bloeiwijze. Je herkent de plant direct aan de sierlijke, pluimvormige bloemtrossen die wel 30 cm lang kunnen zijn.

De meest voorkomende pluimhortensia’s zijn wit en bloeien van juli tot september. Ze zijn er in struikvorm maar ook in stamvorm. De bloemkleur ontwikkelt zich tijdens de bloei en dat levert een boeiend schouwspel op. Ook vlinders en honingbijen zijn dol op pluimhortensia’s.


Zet de tuinplant op een plek in de volle zon of half schaduw. Geef hortensia’s wel regelmatig water wanneer het een langere tijd droog is. In tegenstelling tot de meeste andere hortensia’s, gedijt de pluimhortensia ook op wat drogere grond.

Pluimhortensia snoei je in het vroege voorjaar (februari/maart). Je knipt dan de oude takken weg. Dat kan gerust tot zo’n 10 tot 20 cm boven de grond. De plant blijft dan compact en in de zomer bloeien de grote zware pluimvormige bloemtrossen. Als je de plant iets hoger snoeit, bijvoorbeeld op 60 cm, krijg je minder grote pluimen.