Plantentuin Meise viert zijn 225ste verjaardag

De Plantentuin van Meise viert in 2022 vier zijn 225ste verjaardag, met als rode draad een aantal activiteiten rond de lange en boeiende geschiedenis. Zoals de nieuwe tentoonstelling “Schatten op glas”.

In 1787 bestond België nog niet. Toch werden toen al de fundamenten van de Plantentuin in Brussel gelegd. Gedurende 225 jaar groeide de Plantentuin als botanische tuin uit tot een belangrijke speler in België, Europa en de wereld.


Schatten op glas

De Expo ‘Schatten op glas’ schetst het verhaal van de Plantentuin vanaf de oprichting tot aan de overname door de Belgische staat in 1870. Je ontdekt er ook de ontwikkeling van de Plantentuin in de eerste helft van de 20e eeuw. De tentoonstelling is opgebouwd rond een rijke collectie glasnegatieven. De schoonheid van de foto’s neemt je mee naar een verdwenen wereld. Maar het belicht vooral het werk van de mensen van toen, vergeten gezichten en gebaren, en de permanente uitdaging om wetenschap en schoonheid harmonieus te laten samengaan.

De expo loopt in het Kasteel van Bouchout van 12 maart tot 13 november 2022. 

Deze geschiedenis is ook het onderwerp van een boek “De Plantentuin van Brussel (1826-1912)”, geschreven door onze collega Denis Diagre-Vanderpelen verkrijgbaar in de Tuinwinkel.