Plantentuin Meise opent nieuwe kasteeltuin

De voorbije jaren legde Plantentuin Meise verschillende historische tuinen aan, zoals de middeleeuwse kloostertuin en de hedendaagse rozentuin. Wat ontbrak was een typisch Franse tuin met symmetrische patronen, buxushagen en in het oog springende exotische planten in plantvakken. Een locatie lag onmiddellijk voor de hand: tegenover het kasteel van Bouchout, dat sinds de 12e eeuw een centrale plaats inneemt op het domein. 

Op 24 juni 2022 werd de gloednieuwe Kasteeltuin ingehuldigd. Het harde werk van de tuiniers en Griet Vanden Branden, landschapsarchitect in opleiding, resulteerde in dit mooie resultaat. Griet liet zich inspireren door een boek dat in 1738 werd geschreven door de Fransman Jacques-François Blondel, inclusief een tekening van een bloem die het boek illustreert en die in het centrum van het ontwerp werd opgenomen.


De tuin heeft een eigentijdse uitstraling met een strakke rand van cortenstaal en hagen in verschillende bladkleuren. De centrale bloemenstructuur wordt gekenmerkt door lage hagen van lichtgroene struikkamperfoelie (Lonicera nitida) die mooi contrasteert met donkerpaarse Thunberg-barber (Berberis thunbergii ‘Atropurpurea’). Hoge taxushagen (Taxus baccata) omsluiten de centrale bloem. Op deze plek werd ook een zintuiglijke maquette voor blinden opnieuw ingehuldigd, zodat de bezoekers het kasteel en zijn geschiedenis op de tast kunnen ontdekken. Specifieke planten die op de kleuren inspelen, zullen elke seizoen het hart van de tuin invullen. De opmerkelijk esthetische tuin kan je ook vanaf het dak van het kasteel bewonderen.

DCIM100MEDIADJI_0304.JPG

plantentuinmeise.be