Piet Oudolf ontvangt Sikkens Prize 2022 [VIDEO]

Tuin- en landschapsarchitect Piet Oudolf is onderscheiden met de Sikkens Prize 2022. De 77-jarige Oudolf ontving de prijs in Museum Voorlinden in Wassenaar. Het bestuur van de Sikkens Foundation kende Oudolf de prijs toe vanwege ‘zijn indrukwekkende bijdrage aan de kleurbeleving van parken en tuinen over de hele wereld’.

Het bestuur van de Sikkens Foundation heeft de Sikkens Prize 2022 toegekend aan Piet Oudolf vanwege zijn indrukwekkende bijdrage aan de ‘kleurbeleving’ van parken en tuinen over de hele wereld. Van de Gardens of Remembrance en High Line in New York tot het Londense Camden High Line Park en restaurant Noma in Kopenhagen toverde hij onopvallende stukken grond om tot plaatsen van ontspanning, inspiratie en ontmoeting. “Oudolf laat zien dat verkleurde planten, bruintinten en andere aardse tonen even interessant zijn als heldere, felle kleuren. Net als Rembrandts Nachtwacht blinken de tuinen van Oudolf uit in een herfstkleurig palet. Juist uit de gedempte kleuren komt het licht naar voren.”


Vanuit Hummelo heeft Piet Oudolf een unieke opvatting en stijl ontwikkeld die niet alleen grote waardering, maar ook gretige navolging geniet. Oudolf laat zien dat verkleurde planten, bruintinten en andere aardse tonen even interessant zijn als heldere, felle kleuren. De tuinen van Oudolf bieden elk seizoen een verrassend en inspirerend kleurenpalet.

De Sikkens Prize, een Nederlandse kunstprijs voor onder meer architecten en kunstenaars die een belangrijke bijdrage heeft geleverd op het gebied van kleur, wordt sinds 1959 uitgereikt. Tot de eerdere winnaars behoren Gerrit Rietveld (1959), Le Corbusier (1963), Carel Weeber (1983), Adriaan Geuze (1995) en David Chipperfield (2015).

Grijs wordt Groen: geef kleur aan jouw buurt

Piet Oudolf ontvangt met de Sikkens Prize een bedrag van 25 duizend euro. Het prijzengeld schenkt Piet Oudolf aan het Piet Oudolf Groen in de Buurt Fonds, met als doel mensen te helpen om hun eigen vergroeningsprojecten te realiseren.

Sikkens Foundation roept samen met het Prins Bernhard Cultuurfonds iedereen op deel te nemen aan Grijs wordt Groen en grijze inspiratieloze plekken in de stad om te toveren tot groene oases. Bijvoorbeeld een granieten speelplein voor kinderen, het braakliggende stuk grond, de grijze muur van een flat? Of zie je waar een gezamenlijke moestuin of een park bovenop een dak kan komen? Meld jouw groenproject aan en maak kans op financiering. Ook als je al bezig bent met een vergroeningsplan kun je meedoen.